Czy akumulator to wytrzyma?

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze.
Awatar użytkownika
SeEd
Nowy Klubowicz
Posty: 64
Imie: Patryk
Auto: Stilo 3D 2006r
Silnik: 1.8 [133KM]
Kolor: NERO
Lokalizacja: Ozorków

Czy akumulator to wytrzyma?

Postautor: SeEd » 01 mar 2017, 22:02

Witam.
Stałem się w tym tygodniu posiadaczem woofera Emphaser Xtreme T3 (700W RMS). Aktualnie szukam dobrego wzmacniacza do niego ale to jeszcze trochę może potrwać.

I tutaj rodzi się moje pytanie. Czy akumulator uciągnie taką moc, jeżeli by wpadł wzmacniacz 800W RMS i w górę.
Mój akumulator ma 60Ah. Zaczynają światła przygasać podczas słuchania na wzmacniaczu 200W RMS, z którego korzystam aktualnie.

Wymienić akumulator na większy? Czy zostawić i zainwestować w mocniejszy alternator?

Jak to wygląda możecie zobaczyć na zdjęciach :) (Wzmacniacz na zdjęciu jutro idzie do testowania przy tej skrzyni i głośniku. Nie wiem ile ma W, ponieważ nigdzie nie ma na nim mocy)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3321
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Czy akumulator to wytrzyma?

Postautor: Tomi » 02 mar 2017, 08:37

Przy 200 w to nawet jakbyś posiadał aku z malucha nie powinno być przygasania świateł. Przede wszystkim sprawdź masy. Jaki przekrój ma przewód masowy wzmacniacza?

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4749
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Czy akumulator to wytrzyma?

Postautor: Mazi » 02 mar 2017, 10:06

Tomi pisze:Qr Bbpost Przy 200 w to nawet jakbyś posiadał aku z malucha nie powinno być przygasania świateł. Przede wszystkim sprawdź masy. Jaki przekrój ma przewód masowy wzmacniacza?

Akurat przy mocnym basie będzie widać na światłach delikatnie. Jako przykład u mnie jest pompa selespeed ma około 300W i jak się włączy to nawet po pracy silnika widać na wolnych obrotach tylko oczywiście.
Masowy sprawdzić, a plusowy już nie ważny :D ???

Przy 800W max prąd to około 60A, a takie stałe obciążenie wytrzymuje przewód o średnicy 16mm2 oczywiście 25mm2 bym zalecił. Trzeba też odpowiednio przymocować kabel masowy do karoserii, bo jak nie raz widzę kabel jak palec a wisi na mini śrubce to mi się śmiać chce. Zastosowanie kondensatora poprawi na pewno sytuację, jeśli chodzi i przygasanie. Ogólnie temat dłuuuugi i trzeba posprawdzać główne punkty masowe, plus alternatora jak i sam altek ponadto, aku może sie kończyć jeśli masz przygasania. Możesz iść o krok dalej i dodać drugi aku zaraz przy wzmacniaczu. Zawsze też można zastosować altek od abartha bo ma 140A jest on najmocniejszy z występujących w stilo.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3321
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Czy akumulator to wytrzyma?

Postautor: Tomi » 02 mar 2017, 10:12

Mazi pisze:Qr Bbpost Masowy sprawdzić, a plusowy już nie ważny ???

Plusowy ma zapewne pociągnięty od aku... no chyba, że jest jakaś cienka lineczka. a masowy idzie do karoserii stąd moja sugestia żeby posprawdzać masy z którymi stilo i bez wzmacniacza ma się różnie.

Awatar użytkownika
SeEd
Nowy Klubowicz
Posty: 64
Imie: Patryk
Auto: Stilo 3D 2006r
Silnik: 1.8 [133KM]
Kolor: NERO
Lokalizacja: Ozorków

Czy akumulator to wytrzyma?

Postautor: SeEd » 02 mar 2017, 20:22

Fajnie Panowie, że zareagowaliście. Na pewno skorzystam z sugestii :)
Jeśli chodzi o przewody to jest tak: zasilanie 12V oraz masa mam 20mm2. Zasilanie leci z aku do bagażnika a masa jest podpięta do lewego tylnego nadkola od środka (pod tapicerką, gdzieś pod tylnym lewym reflektorem :))
Drugiego aku nie chcę wrzucać. Jeśli chodzi o alternator z abartha to mogę się pokusić :)

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2606
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Czy akumulator to wytrzyma?

Postautor: ryan_cooper5 » 02 mar 2017, 21:30

przy alternatorze zobacz jakie masz koło pasowe. chyba że tylko w JTD jest koło na alternatorze ze sprzęgiełkiem i jest na szerszy (albo węższy) pasek.
Dokładnie nie pamiętam jak to było ale wiem że w Marea JTD 105 (albo 110) jest identyczny alternator jak u mnie w JTD 115 i z 2.4 nie pasował właśnie przez to koło. Chociaż może w 1.8 będzie to samo, ale jakbyś kupował to zwróć na to uwagę :)



Wróć do „Car Audio”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości