Obrazek

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze.
krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1216
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: krisbe » 02 lut 2017, 08:02

Czołem Panowie,
z racji że nigdy nie jest tak dobrze by nie mogło być lepiej, postanowiłem wziąć się za wymianę zestawu car audio w aucie :)

Dodam, że nie ma to być żaden wyczynowy zestaw, a coś co zagra lepiej niż seria.

Mój zamysł to:
- budowa sub'a na wzór oryginalnego - tak jak to zrobił Krzysiek
- wymiana głośników w drzwiach
- tweeterów
- wymiana radia

I tu się zaczynają pytania:
1. Czy ktoś może polecić jakiś fajny zestaw, który się sprawdza w Stilo ?
Myślałem o czymś od HERTZ'a.
2. Głośnik 10 cali w bass reflexie wydaje się, że wystarczy. Czy może nawet 8 ?
3. Jaki wzmacniacz pod to wszystko ? Na moje to potrzeba 6-kanałów? Drzwi x 2 + 2 x tył + sub ? Czy się mylę ?
4. Radio ? Wstępnie myślę o stacji 2DIN, bo rozumiem, że seryjnego nie da rady w żaden sposób podłączyć.
GMS daje radę ? Czy lepiej skupić się na samym radiu bez stacji multi ?

Dodam iż sub praktycznie idzie na koniec. Pierw chciałbym wymienić głośniki w drzwiach i jeśli to konieczne radio.
Potem lecieć ze wzmacniaczem.

Dzięki za rady :)

Oczywiście wszystko będzie prędzej wygłuszone ;)

Awatar użytkownika
AdamuS91
Moderator
Posty: 623
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo Hatchback 3D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: 632 BLACK METALLESCENTE
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=193871#p193871
Lokalizacja: Zbąszyń / WLKP
Kontaktowanie:

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: AdamuS91 » 02 lut 2017, 08:34

Siemka,

1) jeśli ma to być lepsze od fabryki to sądzę, że seria DSKa może być za słaba celowałbym w ESKa 165;

2) montowałbym 8 skoro ma to być na wzór fabryki to nie ma za wiele miejsca na skrzynie a zagra wystarczająco dobrze;

3) 4 kanały - 2 przód drzwi i 2 zmostkowane na subwoofer;

(tył bym w ogóle odłączył szkoda pieniędzy marnować - lepiej je zainwestować w lepsze wygłuszenie, głośniki, kable)

4) fabryczne da się podłączyć ale skoro wszystko wymieniasz to mija to się z celem bo nie sprosta wymaganiom,

GMS daje rade ale najniższy model sobie bym odpuścił, jest kiepski).

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1216
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: krisbe » 02 lut 2017, 09:09

Ok a ESKa da radę podpiąć pod obecną instalacje czy wymagany już wzmacniacz?

Chciałbym wymienić to etapami:
1. Wygłuszenie + głośniki
2. Sub + wzmak + kable
3. Radio.

Tyl nie wiem właśnie czy ruszać. Wydaje mi się że zbyteczny właśnie.

Radio chciałbym na końcu wymienić bo do ori nic nie mam, ale jeśli będzie przeszkadzać..

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
AdamuS91
Moderator
Posty: 623
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo Hatchback 3D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: 632 BLACK METALLESCENTE
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=193871#p193871
Lokalizacja: Zbąszyń / WLKP
Kontaktowanie:

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: AdamuS91 » 02 lut 2017, 09:47

krisbe pisze:Qr Bbpost Ok a ESKa da radę podpiąć pod obecną instalacje czy wymagany już wzmacniacz?

Oczywiście, że się da ale nie wykorzystasz ich potencjału...

Mając już rozebrane drzwi to bym też kable pociągnął, można pomyśleć o 2 wzmacniaczach
2-kanałowych i na razie zakupić jeden do głośników. W kolejnym etapie podepniesz 2 i suba.

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1216
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: krisbe » 02 lut 2017, 09:50

No kable też z drzwi będę chciał od razu ciągnąć.

To teraz kwestia czy da radę podpiąć nowe głośniki i wzmacniacz pod radio w Stilo? Bo z tego co kojarzę to żadnych wejść na rca nie ma.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2111
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: pio075 » 02 lut 2017, 09:54

Da się wystarczy kupić wzmacniacz który oprócz wejścia pre-amp będzie miał też możliwość podpięcia sygnału z wyjścia na głośniki w radiu. ;)

Awatar użytkownika
AdamuS91
Moderator
Posty: 623
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo Hatchback 3D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: 632 BLACK METALLESCENTE
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=193871#p193871
Lokalizacja: Zbąszyń / WLKP
Kontaktowanie:

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: AdamuS91 » 02 lut 2017, 10:26

pio075 pisze:Qr Bbpost Da się wystarczy kupić wzmacniacz który oprócz wejścia pre-amp będzie miał też możliwość podpięcia sygnału z wyjścia na głośniki w radiu. ;)


Potwierdzam widziałem i słyszałem takie rozwiązanie u kolegi Kashue.
(sygnał pociągnięty z tylnego bocznego głośnika)

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1216
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: krisbe » 02 lut 2017, 11:15

Dzięki wielkie za rady. Zacznę się rozglądać za zestawem (człowiek się nudzi na L4). Na 90% będzie wzmacniacz 4 kanałowy (przód plus sub). Najwyżej na początku wykorzystam tylko dwa kanały.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
AdamuS91
Moderator
Posty: 623
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo Hatchback 3D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: 632 BLACK METALLESCENTE
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=193871#p193871
Lokalizacja: Zbąszyń / WLKP
Kontaktowanie:

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: AdamuS91 » 02 lut 2017, 11:26

Nie zapomnij o fotorelacji z budowy ;)

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1216
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: krisbe » 02 lut 2017, 11:55

Jasne będę starał się wszystko opisać zrobić foto :)
Mam nadzieje do sezonu skończę, a sporo przy aucie się dzieje..

Jeśli chodzi o sub, to jaka skrzynia do Hertz ES 200.5 ?
Zamknięta czy z bass reflexem. Widzę na zamkniętą wylicza mi 18l, na bass reflex 38l.
A jak się nie mylę w serii mamy właśnie bass reflex około 18l.

Awatar użytkownika
AdamuS91
Moderator
Posty: 623
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo Hatchback 3D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: 632 BLACK METALLESCENTE
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=193871#p193871
Lokalizacja: Zbąszyń / WLKP
Kontaktowanie:

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: AdamuS91 » 02 lut 2017, 12:37

Ten maluch gra w 8 litrowej obudowie jak inne wielkie 30cm konstrukcje. Głośnik został po prostu zaprojektowany do takiej objętości. Jego konstrukcja to połączenie najlepszych cech głośników basowych, ultra niski bas, bardzo wysoka efektywność, bardzo mała objętość obudowy. To jedyny głośnik jaki znam, który przy średnicy 20cm ma tak wysoką efektywność prawie 89dB. Inne podobne konstrukcje mają efektywność o 3-6 dB mniejszą. Co to oznacza? Ten głośnik przy takiej samej mocy gra dwa razy głośniej niż konkurencyjne konstrukcje. W obudowie 8L przy mocy 100W brzmi lepiej niż wiele ogromnych skrzyń.

Trochę to dziwne info od sprzedawcy :o pakowałbym na pewno w zamkniętą, minimum 15l powinno dać radę jump

Added in 11 minutes 40 seconds:
Bardzo podobnie ;)
viewtopic.php?t=3340

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1216
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: krisbe » 02 lut 2017, 12:44

No właśnie też nie kumam tego opisu ;D A nie ukrywam że zależy mi na jak najmniejszej skrzyni.
Przed budową skrzyni i tak sprawdzę jak gra sam przód, czy sub faktycznie potrzebny.
Bo możliwe że wystarczy dociągnąć wzmacniacz tylko do przodu i będzie mi wystarczyło :)

W sumie tak patrzę na Hertza bo zbiera dobre opinie i myślę wszystko na nim budować:
- głośniki jak sugerowałeś ESKa 165
- wzmacniacz HCP 2 albo HCP 4 (zależnie czy będzie osobny sub czy nie, ewentualnie 2x HCP2)
- Sub ES 200.5

Obadamy, roboty trochę będzie..

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5004
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: Mazi » 02 lut 2017, 13:30

Czego nie kumacie w tym opisie :p ??
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f ... 4&start=25

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1216
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: krisbe » 02 lut 2017, 13:58

Mazi no wydaje mi się że mało trochę 8l.. No ja rozumiem że głośnik pod to dostosowany, ale nawet w instrukcji:
w zamkniętej
- "Performance" Vcc = 17,2 l Fc 42
- "Dimension" Vcc = 12,8 l Fc 46

w bass reflex:
- "Performance" Vcc = 20,6 l Fc 40
- "Dimension" Vcc = 15,8 l Fb 47

Nie wiadomo skąd oni te 8 l wzięli ;)

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5004
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: Mazi » 02 lut 2017, 14:26

Pewno to magia marketingu, średnio można wierzyć w to co piszą sprzedawcy.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f ... 4&start=25

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1216
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: krisbe » 02 lut 2017, 14:28

Krzysiek wrzuciły do Alfy w 9l. Napisałem do niego jak to ocenia w takiej zabudowie..

Awatar użytkownika
Chomiszek
Nowy Klubowicz
***
Posty: 101
Imie: Kornel
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.4 95KM
Kolor: BLU COSMOPOLITAN
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=12713
Lokalizacja: Zabrze
Kontaktowanie:

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: Chomiszek » 02 lut 2017, 23:52

Do podłączenia suba do radia bez wyjść RCA można użyć konwertera RCA : http://allegro.pl/adapter-wyjscie-na-wz ... 78821.html

Mam, działa i polecam :D Schowany za radiem, kabel pociągnięty aż do bagażnika ;)

Awatar użytkownika
Kashue
Moderator
***
Posty: 126
Imie: Bartosz
Auto: Kombi - Skywindow
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Rosso Tiziano
Lokalizacja: Lutomia Górna (okolice Świdnicy/Dzierżoniowa)

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: Kashue » 03 lut 2017, 14:01

Polecam głośnik Rockford Fosgate P1S4-8. http://www.rockfordfosgate.com/products/details/p1s4-8
Potrzebuję on bardzo małej obudowy zamkniętej, ja u Siebie mam takie rozwiązanie w kombi, zabudowałem go w lewym boku w obudowie z żywicy i frontem z płyty, obudowa ma ok 13L.
Co prawda nie miałem okazji słyszeć oryginalnego zestawu z subwooferem w stilo, ale kolega AdamuS91 rzekł , że to u mnie gra przyzwoicie.
Zestaw mam tak dobrany , że słychać fajnie dół, ale blachy nadmiernie nie trzeszczą.

Nagrywane telefonem więc zapewne nie uchwyciłem brzmienia, ale jak ktoś odtwarza to jakimś zestawie z subem w domu to zauważy różnicę. Linia basowa wchodzi ok 1:00.

Bez suba.


Z subem.
Lepiej nie mówić nic, niż mówić o niczym.

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1216
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: krisbe » 04 lut 2017, 08:42

Panowie rozumiem, że coś takiego pozwoli wykorzystać oryginale radio?
http://allegro.pl/brak-wyjscia-na-wzmac ... 30247.html

Wiadomo piny może trzeba będzie przełożyć, ale ogólnie chyba o to Wam chodziło ?
Już sprawdziłem i HCP4 jest w stanie rozdzielić jeden INPUT na przód + sub.
No wiadomo, że traci się możliwość regulacji z radia, ale coś za coś :)

Awatar użytkownika
Chomiszek
Nowy Klubowicz
***
Posty: 101
Imie: Kornel
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.4 95KM
Kolor: BLU COSMOPOLITAN
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=12713
Lokalizacja: Zabrze
Kontaktowanie:

Budowa Car audio - by było lepiej ;)

Postautor: Chomiszek » 05 lut 2017, 23:44

krisbe pisze:Qr Bbpost Panowie rozumiem, że coś takiego pozwoli wykorzystać oryginale radio?
http://allegro.pl/brak-wyjscia-na-wzmac ... 30247.html

Wiadomo piny może trzeba będzie przełożyć, ale ogólnie chyba o to Wam chodziło ?
Już sprawdziłem i HCP4 jest w stanie rozdzielić jeden INPUT na przód + sub.
No wiadomo, że traci się możliwość regulacji z radia, ale coś za coś :)


Dokładnie tak. Tylko pierwszy raz widzę wersję z kostką. Chyba lepiej byłoby kupić wersję bez kostki i samemu podpiąć + i - z głośników ;)



Wróć do „Car Audio”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość