xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze.
piotrekx1994
Nowy Klubowicz
Posty: 288
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: piotrekx1994 » 08 gru 2016, 10:12

Szukam różnych alternatyw do oryginalnego radia w stilo, aby móc z niego słuchać nie tylko radia czy CD

Opcja z aux w wejsciu tel jest spoko, ale nadal niedopracowana
Opcja z opcja z kupieniem kasecia i przerabianiem wejścia kasetowego nie pozwoli mi na słuchanie CD

i tu przechodzi do czegoś co nawet nie można nazwać rozwiązaniem. Chodzi o trasmitery fm. Zdaje sobie sprawe jak gównianą jakość dźwięku one mają, nie mówiąc już o jakości wykonania. Lecz..

Ostatnio wpadło mi w oko takie urządzenie xiaomi roidmi

tutaj temat o tym urządzeniu

https://miuipolska.pl/forum/topic/7897-xiaomi-roidmi/

Wiem też ze wszystko zależy od budowy auta, przez co w różnych autach inaczej się to będzie sprawować. Cena tez jest wygórowana bo jednak 60 zł za transmiter fb to trochę drogo.

Może jest ktoś, kto używał czegoś takie, ma chęć to kupić itd i podzieliłby się opinią jako to się sprawuje w STILO?

Bosser
Nowy Klubowicz
Posty: 32
Imie: Kamil
Auto: Brak
Silnik: Brak
Lokalizacja: Wroclaw

Re: xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: Bosser » 08 gru 2016, 11:53

Będę testował w sobotę wersję 2s, zdam relacje.

Sent from my A0001 using Tapatalk

piotrekx1994
Nowy Klubowicz
Posty: 288
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: piotrekx1994 » 08 gru 2016, 12:50

Super. Jakbyś sprawdzał, to nie zapomnij, że kabel USB może służyć za antenę. Mam też apke przetłumaczoną na polski do tego transmitera jakbyś chciał

Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 68
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: Arko » 08 gru 2016, 15:02

Miałem roidi 2s jakis czas. NAJLEPSZY TRANSMITER JAKI MIAŁEM W RĘKACH! Na prawde warto. W pierwszej chwili nie chcialo mi sie wierzyc ze to z transmitera gra :clap: Jedyne zakłócenia jakie slychac to delikatny pisk w glosnikach, gdy jest cisza miedzy utworami. Jakość dźwieku rewelacyjna! Pasuje do oryginalnej zapalniczki, osobiscie mialem go wpietego w trójnik i tez pasowal. Dodatkowo ladowarka usb 2 amperowa - daje rade naladowac tel z wlaczonymi mapami google i yanosikiem na raz. 2s działa też jako zestaw głosnomówiacy który nigdy sie nie rozładuje. Polecam kazdemu, zwlaszcza do ori radia :D

DalamarPL
Nowy Klubowicz
Posty: 274
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: zółty
Lokalizacja: Poznań

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: DalamarPL » 08 gru 2016, 15:34

Dwa pytania:

1. Czy jest już apka do tego na ios?
2. Jak działa rozmawianie przez tel? Rozumiem, że to co ktoś do nas mówi słychać przez głośniki samochodowe, a jak z naszym mówieniem, który mikrofon jest wykorzystywany (ten wbudowany w telefon czy może da się korzystać z tego wbudowanego w samochodzie - fabryczna navi)?

piotrekx1994
Nowy Klubowicz
Posty: 288
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: piotrekx1994 » 08 gru 2016, 15:50

Jesli chodzi o ios nie ma aplikacji, trzeba zrobic konfiguracje przez androida, a potem mozna już korzystac z ios jako zewnetrzny zestaw BT

Co do mikrofonu można korzystać z mikrofonu w telefonie (podstawowa wersja) i z mikrofonu w transmiterze (wersja 2s). Podobno jest jakis tam problem z rozmowami przez ten transmiter

Arko pisze:Qr Bbpost Miałem roidi 2s jakis czas. NAJLEPSZY TRANSMITER JAKI MIAŁEM W RĘKACH! Na prawde warto. W pierwszej chwili nie chcialo mi sie wierzyc ze to z transmitera gra :clap: Jedyne zakłócenia jakie slychac to delikatny pisk w glosnikach, gdy jest cisza miedzy utworami. Jakość dźwieku rewelacyjna! Pasuje do oryginalnej zapalniczki, osobiscie mialem go wpietego w trójnik i tez pasowal. Dodatkowo ladowarka usb 2 amperowa - daje rade naladowac tel z wlaczonymi mapami google i yanosikiem na raz. 2s działa też jako zestaw głosnomówiacy który nigdy sie nie rozładuje. Polecam kazdemu, zwlaszcza do ori radia :D



nie masz może do sprzedania? :)

Awatar użytkownika
inskript
Nowy Klubowicz
**
Posty: 110
Imie: Jakub
Auto: Stilo 2004 5d
Silnik: 1.6/103
Kolor: Czarny metalik
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14501
Lokalizacja: Toruń

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: inskript » 08 gru 2016, 16:00

Właśnie zamówiłem wersję 1 z Aliexpress- całe 41zł :-) dużo lepiej niż 300 na zmieniarkę, a czytałem że niby bardzo spoko. Wersja 2s różni się tylko wbudowanym słabym mikrofonem i apką iOS

piotrekx1994
Nowy Klubowicz
Posty: 288
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: piotrekx1994 » 08 gru 2016, 16:07

O widzisz, to nie wiedziałem, że 2s ma apke na iOS. Swoja drogą, dziwne, że nikt o tym jeszcze na forum nie wspominał.

Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 68
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: Arko » 08 gru 2016, 16:56

Słaby mikrofon w 2s ? :o Nikt nigdy nie narzekal jak z nim rozmawiałem, ale to pewnie zależy kto gdzie ma dniazdo zapalniczki - w stilo pod podłokietnikiem moze kiepsko zbierać glos bo osłoniety z kazdej strony. Ja miale w trojniku, a trojnik we wnęce przed popielniczką. Zadnych problemow z rozmowami, ani muzyka nigdy nie mialem. Roidmi 2s rozni sie od zwykłego mikrofonem i jeszcze lepszą ładowarką. Z tego co mi jeszcze wiadomo, to zwykły Roidmi wgl nie działa jako zestaw głosnomówiący, mozna tylko odtwarzac muzyke, ale zwykłego nie mialem, wiec reki nie dam sobie odciac :p

Awatar użytkownika
klator
Nowy Klubowicz
Posty: 49
Imie: Marcel
Auto: Stilo
Silnik: 1,2
Kolor: Czerwony
Prezentacja auta: Jeszcze brak
Lokalizacja: Poznań

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: klator » 08 gru 2016, 20:57

To co kolega pisał o słabym mikrofonie to wiem nawet skąd :) aliexpress polska, opinia na grubie fb, ale wyszło potem, że akurat ten użytkownik dostał egzemplarz z zepsutym mikrofonem :), osobiście nie testowałem ale jest to ciekawa alternatywa dla nowego radia, jedyny minus dla mnie to to, że nie da się wpiąć w to pendriva , tylko przez apkę, ale kto wie, może 3 będzie to miała :)

Added in 9 minutes 1 second:
Ps daj linka do tego za 41 zl :) bo przy obecnym kursie dolara to tanio! :D :hurra:
inskript pisze:Qr Bbpost Właśnie zamówiłem wersję 1 z Aliexpress- całe 41zł :-) dużo lepiej niż 300 na zmieniarkę, a czytałem że niby bardzo spoko. Wersja 2s różni się tylko wbudowanym słabym mikrofonem i apką iOS

Awatar użytkownika
inskript
Nowy Klubowicz
**
Posty: 110
Imie: Jakub
Auto: Stilo 2004 5d
Silnik: 1.6/103
Kolor: Czarny metalik
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14501
Lokalizacja: Toruń

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: inskript » 08 gru 2016, 21:05

Proszę:
http://www.aliexpress.com/item/32723287 ... 87853.html

Wersja biała wyszła 9.99$, płaciłem przelewy24, jak zawsze. W porównaniu do 65-69zl na allegro plus przesyłka to śmiech na sali z tą ceną. Nie dajmy zarobić Januszom :-)

piotrekx1994
Nowy Klubowicz
Posty: 288
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: piotrekx1994 » 08 gru 2016, 22:32

znalazłem za 50 od kolesia z miasta obok, wiec chyba wezme od niego, jednak zastanawiam się jak to jest z tymi rozmowami w wersji I, czy da sie jakos obejść. Powiedz mi jeszcze kolego jak z pasowaniem do gniazda zaplniczki? U mnie nawet ładowarka lużno siedzi

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1837
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: pio075 » 08 gru 2016, 22:38

I będzie luźno siedział bo Fiat ma zapalniczki nieco szersze niż np VW, Ford czy Opel. Nie wiem kto to wymyślił, ale przez to prawie każde urządzenie zasilane z gniazda zapalniczki nie łączy prawidłowo.

DalamarPL
Nowy Klubowicz
Posty: 274
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: zółty
Lokalizacja: Poznań

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: DalamarPL » 09 gru 2016, 00:13

Czy aby odebrać połączenie (w wersji 2s) trzeba to zrobic przy pomocy telefonu, czy są jakieś inne opcje?

Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 68
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: Arko » 09 gru 2016, 00:50

Generalnie apka jest potrzebna tylko raz - do ustawienia czestotliwości na ktorej transmiter nadaje. Oczywiscie sa jeszcze jakies tam mniej potrzebne bajery typu ustawienie koloru diody podświetlającej gniazda usb, albo wartosc napiecia pradu, ale raczej sie tego zbyt czesto nie uzywa :p Potem telefon za kazdym razem łaczy sie z transmiterem, nawet jak odinstalujemy apke z telefonu. Telefon widzi transmiter jako zwykły zestaw słuchawkowy bluetootch. Odebrac mozna tylko telefonem bo transmiter nie posiada zadnych przyciskow.

Added in 5 minutes 58 seconds:
I owszem, wszystko w fiatowskiej zapalniczce luźno siedzi.. Ja przy wymianie zapalniczki dogiąłem blaszki we wkładce, a na codzień uzywam trojnika, ktory też ma rozgięte blaszki we wtyczce, takze jakos to sie trzyma. Nieraz sie zdarzalo ze pasażer zapinając pas dotknął wtyczki w zapalniczne i wszystko przestawało kontaktować.. ;/

Awatar użytkownika
klator
Nowy Klubowicz
Posty: 49
Imie: Marcel
Auto: Stilo
Silnik: 1,2
Kolor: Czerwony
Prezentacja auta: Jeszcze brak
Lokalizacja: Poznań

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: klator » 09 gru 2016, 07:46

piotrekx1994 pisze:Qr Bbpost znalazłem za 50 od kolesia z miasta obok, wiec chyba wezme od niego, jednak zastanawiam się jak to jest z tymi rozmowami w wersji I, czy da sie jakos obejść. Powiedz mi jeszcze kolego jak z pasowaniem do gniazda zaplniczki? U mnie nawet ładowarka lużno siedzi

na pewno wersja bez rozmów :) bo 2s na ali kosztuje 30$ więc ponad 120 zł, no chyba, że sprzedaje po taniości wielkiej używkę, ale wątpie..

piotrekx1994
Nowy Klubowicz
Posty: 288
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: piotrekx1994 » 09 gru 2016, 12:33

2s ma przede wszystkim mikrofon i dlatego jest droższe. Chodzi mi o to, co stoi na przeszkodzie pusci dźwiek rozmowy na urzadzenie BT a mikrofon złapac z telefonu. Słuchawki BT tez nie zawsze maja mikrofon, a mimo to, da sie rozmawiac wykrozystujac je jako odsłuch

DalamarPL
Nowy Klubowicz
Posty: 274
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: zółty
Lokalizacja: Poznań

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: DalamarPL » 09 gru 2016, 15:03

Dla mnie największą wadą tego urządzenia (2s) jest fakt, że aby odebrać rozmowę, muszę to zrobić z telefonu. Czyli i tak muszę go wyjąć z kieszeni (jeśli wcześniej tego nie zrobiłem, a zapewne będę zapominał), spojrzeć na niego.
Dlatego waham się czy jednak nie lepsza zmieniarka z opcją bluetooth, bo tam można odebrać rozmowę przyciskiem z radia/kierownicy. Sam nie wiem...

Awatar użytkownika
klator
Nowy Klubowicz
Posty: 49
Imie: Marcel
Auto: Stilo
Silnik: 1,2
Kolor: Czerwony
Prezentacja auta: Jeszcze brak
Lokalizacja: Poznań

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: klator » 12 gru 2016, 21:32

Ja zamówiłem roidmi pierwszej generacji + nie wiem jak to nazwać ale "nakładki" na pasy, takie poduszki jakby, z logo fiata (niestety były tylko czerwone!) zobacze jak będą wyglądać i zrobie recenzje jak przyjdzie zestaw i podziele się na forum :)

DalamarPL
Nowy Klubowicz
Posty: 274
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: zółty
Lokalizacja: Poznań

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: DalamarPL » 13 gru 2016, 07:06

Ja zamówiłem 2s

Awatar użytkownika
klator
Nowy Klubowicz
Posty: 49
Imie: Marcel
Auto: Stilo
Silnik: 1,2
Kolor: Czerwony
Prezentacja auta: Jeszcze brak
Lokalizacja: Poznań

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: klator » 13 gru 2016, 09:03

DalamarPL pisze:Qr Bbpost Ja zamówiłem 2s

Też myślałem o tym, ale obecne wydatki przedświąteczne zmusiły mnie do zakupu 1 :P
Jak dojdzie to możemy porównać i wspólny post napisać "dla Potomnych" :P

Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 68
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: Arko » 14 gru 2016, 02:38

Dajcie znac czy 1 tez dziala jako zestaw glosnomowiacy ;)

Awatar użytkownika
krampik
Nowy Klubowicz
Posty: 77
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 , 16v , 133 km.
Kolor: Bordeaux Old Rose VR
Lokalizacja: Sofia

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: krampik » 14 gru 2016, 05:03


Awatar użytkownika
klator
Nowy Klubowicz
Posty: 49
Imie: Marcel
Auto: Stilo
Silnik: 1,2
Kolor: Czerwony
Prezentacja auta: Jeszcze brak
Lokalizacja: Poznań

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: klator » 14 gru 2016, 07:54

Arko pisze:Qr Bbpost Dajcie znac czy 1 tez dziala jako zestaw glosnomowiacy ;)

Nie będzie, ale ok dam znać :P

DalamarPL
Nowy Klubowicz
Posty: 274
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: zółty
Lokalizacja: Poznań

xiaomi roidmi czy ktoś używa?

Postautor: DalamarPL » 16 gru 2016, 15:11

Do mnie przyszło.
Ale wtyczka zapalniczki w Stilo jest zbyt luźna. Próbowałem włożyć jakąś tekturkę i trochę pomaga, ale nie jest dobrze.
Ktoś wymieniał gniazdo zapalniczki albo ma inny patent, żeby wszystko nie było luźne?



Wróć do „Car Audio”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości