Mały opis montażu orginalengo seryjnego subwoofera do Stilo

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze.
Misha
Nowy Klubowicz
Posty: 4
Lokalizacja: Syców

Mały opis montażu orginalengo seryjnego subwoofera do Stilo

Postautor: Misha » 09 sie 2011, 16:53

Po zakupie Stilo długo wahałem się nad zmianą radio w autku jednak nie po to płaciłem za wygląd jego wnętrza aby psuć je jakimiś ramkami i radiami.

Czytając tu i ówdzie o systemie audio z Abartha czyli seryjne navi czy tez CD plus seryjny subwoofer zdecydowałem się w dniu kiedy miałem mały przypływ gotówki zainwestować w tą zabawkę podchodząc jednak to tego trochę sceptycznie zostałem pozytywnie zaskoczony po zakończonej pracy ale o tym poniżej :)

ja kupowałem cały ten zestawik czyli sub obicie i wiązką kabli. Sprawa wygląda następująco.
Stilo w 99% nie maja podciągniętego nawet stałego zasilania pod sub do bagażnika i trzeba się o te 12V zatroszczyć samemu podciągając najlepiej albo z akumulatora albo jak ja to zrobiłem z głównego zasilania w kostce bezpieczników (tej nad lewym kolanem)

Jednak montaż suba wygląda następująco

1. Ściągamy osłonę progu od strony kierowcy
2. Ściągamy lub luzujemy tylni lewy boczek tapicerki
3. Ciągniemy kabel od puszki bezpieczników do bagażnika przechodząc przez cały próg i boczek tapicerki montując w puszcze dodatkowy bezpiecznik 30A.
4. Ciągniemy wiązkę subwoofera od suba przechodząc przez boczek tapicerki i próg do kostek audio znajdujących się obok puszki bezpiecznika (po jej lewej stronie) dopinamy się pod system audio auta
5. Podłączamy puszczone wcześniej zasilanie 12V pod zasilanie suba (ja wlutowałem się pod kabel suba czerwony i czarny ze względu na brak fabrycznych wtyczek) jednak nie ucinałem niczego aby móc kiedyś odsprzedać subwoofer przy sprzedaży auta (bo nie ma co ukrywać nikt mi za to nie dopłaci przy sprzedaży auta że się namęczyłem i doposażyłem stilacza)

6. Teraz uwaga niezbędne jest jeszcze podciągnięcie wzbudzenia subwoofera i sygnału zajętości z kostki radia przez przepuszczenie 2 kabelków za pulpitem i wlutowaniu się w kostkę subwoofera (pin a2 i c6 Idą na pin 9 i 10 kostki która jest w schowku).

SCHEMACIK:

Obrazek


Zalecenia: najlepiej zdemontować tylną kanapę i boczek tapicerki autka ( o wiele wygodniejszy dostęp)

Śruby do mocowania Subwoofera w STILO to

NITY ROZPRĘŻNE

nr katalogowy 15624511 cena detaliczna we Wrocławiu w ASO Fiata to 5,23zł za sztukę

SUBWOOFER W STILO JEST FIRMY BOSE I POSIADA ZINTEGROWANY WZMACNIACZ O MOCY 200W KTÓRY JEDNOCZEŚNIE ZASILA DODATKOWO CAŁY SYSTEM AUDIO ZNACZNIE POPRAWIAJĄC WALORY DŹWIĘKOWE NASZEGO KOCHANEGO AUTKA ;)

ZALETY TO M.IN. DOBRY DŹWIĘK + DALEJ MAMY BAGAŻNIK DO DYSPOZYCJI :)

Oto moje zmagania i rozkminy na forum fiata:

http://fiat.auto.com.pl/forum/viewtopic ... c&start=15

A oto moje efekty pracy (tapicerka suba niestety i jaśniejszym odcieniu)

Obrazek

Obrazek

Obrazek



Mam nadzieje że komuś ze Stilomaniaków pomogłem jeżeli macie jakieś pytania śmiało piszcie :)

Awatar użytkownika
Motor
Klubowicz
Posty: 465
Imie: Krystian
Auto: Stilo 3D
Silnik: 1.9JTD 172ps by Cinsoft
Kolor: Grigio Steel
Lokalizacja: Tychy

Postautor: Motor » 09 sie 2011, 19:14

ja mam :] z kąd dorwałeś orginalnego suba? też w pierwszej wersji chciałem doinstalować oryginalny, ale finalnie kupiłem aktywką skrzynkę Blaupunkta - gra świetnie a ze względu na małe wymiary (25x25cm) też nie zawala bagażnika :>
MS Design Stilo 1.9 JTD
Mój bolid: http://tiny.pl/hpb43
Driiive: https://driiive.com/motor/Fiat-Stilo-1-9JTD-8V/

Awatar użytkownika
Himit
Posty: 853
Imie: Dz.U.1997 Nr 133 poz. 883
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1,4 benzin 95 kucy
Kolor: ROSSO TIZIANO
Lokalizacja: DG

Postautor: Himit » 09 sie 2011, 19:19

A czy sub w wersji 5d i 3d jest taki sam?

A tu subik z nowego Bravo, podobny do stilo jak cholera

Obrazek
Fabbrica Italiana Automobili Torino

Obrazek

Awatar użytkownika
FumFelos
Starszy Klubowicz
Posty: 1788
Imie: Tomek
Auto: Audi A6
Silnik: benzynowy
Lokalizacja: Bieruń

Postautor: FumFelos » 09 sie 2011, 21:18

Korzystają z sprawdzonego rozwiązania ;)

Awatar użytkownika
Himit
Posty: 853
Imie: Dz.U.1997 Nr 133 poz. 883
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1,4 benzin 95 kucy
Kolor: ROSSO TIZIANO
Lokalizacja: DG

Postautor: Himit » 09 sie 2011, 21:27

Ciekawe czy wiązka taka sama czy coś pokombinowali.
Fabbrica Italiana Automobili Torino

Obrazek

Misha
Nowy Klubowicz
Posty: 4
Lokalizacja: Syców

Postautor: Misha » 10 sie 2011, 00:34

rzeczywiście wygląda praktycznie identycznie :)

Co do tego czy 3d i 5d nie wiem. Osobiście nie spotkałem się z Stilo 5d z subem ale może mało widziałem :)

Jedno co mogę powiedzieć to gra warta świeczki :) Jak ktoś ma jeden wieczór z kluczami śrubokrętami cierpliwością i 4pakiem browarka :)


Z tego co kiedyś szukając schemaciku wiązka w bravo a dokładniej wpięcia pod suba wyglądały inaczej

Suba zakupiłem z wiązką i tapicerką w cenie 300zł przesyłka w cenie towaru

Kamil
Klubowicz
Posty: 622
Imie: Kamil
Auto: AR 147
Silnik: 1.9 JTD-M 150 KM
Lokalizacja: Śląskie / Cz-wa
Kontaktowanie:

Postautor: Kamil » 10 sie 2011, 08:24

Dobra robota :D
Jakbyś miał jakieś dane na temat parametrów wzmacniacza i głośnika w subie to podziel się z nami.

Misha
Nowy Klubowicz
Posty: 4
Lokalizacja: Syców

Postautor: Misha » 10 sie 2011, 15:19

Jasna sprawa wszystko co wiem na temat tego sprzętu to to że jest to głośnik i wzmacniacz BOSE
Wzmacniacz 200W głośnik 150W reszta idzie na pozostałe głośniki.

Awatar użytkownika
Kladox23
Nowy Klubowicz
Posty: 22
Imie: Kamil
Auto: Fiat
Silnik: 1.2
Lokalizacja: Durdy/Tarnobrzeg/ Rzeszów

Postautor: Kladox23 » 10 sie 2011, 21:55

A powiedz jeszcze gdzie nabyłeś ten subwoofer ? bo pieniądze dobre, ja w sienie póki co dźwigam jakiś subik wraz z wzmacniaczem i pamiętam że dałem za to chyba 240zł, a gabarytowo nie ma co porównywać, jutro ewentualnie mogę kliknąć fotkę to będzie znacznie lepiej widać co się opłaci :)
Gratulacje końcowego efektu :)

Misha
Nowy Klubowicz
Posty: 4
Lokalizacja: Syców

Postautor: Misha » 11 sie 2011, 14:54

kolego allegro allegro. Pamiętaj o jednym cwaniaki sprzedają suba ale nic nie wspominają o wiązce a bez niej to najwyżej możesz sobie zrobić z suba podpórkę do książek. Pierwsze o co pytasz jak wygląda sub czy nie jest pęknięta obudowa bo potem zbędne klejenie i ze interesuje Cię tylko i wyłącznie komplet Sub+wiązka+obicie

Obecnie widzę że jest tylko do kombika wiec musisz uzbroić się w cierpliwość. A pojawiają się dosyć często

Awatar użytkownika
Himit
Posty: 853
Imie: Dz.U.1997 Nr 133 poz. 883
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1,4 benzin 95 kucy
Kolor: ROSSO TIZIANO
Lokalizacja: DG

Postautor: Himit » 11 sie 2011, 17:08

To ja dorzucę małą fotorelację z instalacji subika :)



Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Fabbrica Italiana Automobili Torino

Obrazek

Awatar użytkownika
DENIShyc
Nowy Klubowicz
Posty: 65
Imie: DENIS
Auto: Stilo
Silnik: 1,9
Kolor: czerowny
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Postautor: DENIShyc » 22 lis 2011, 18:58

czy 200 W to muzyczna czy w RMSie ??
czy można zmostkowac oryginalny wzmacniacz tak aby obsługiwal tylko subwoofer ??
jesli tak to proszę o podpowiedz

Awatar użytkownika
silesia-it
Nowy Klubowicz
Posty: 22
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Postautor: silesia-it » 24 sty 2012, 03:28

gdy ktoś bedzie mial info o sprzedazy oryginalnego suba (z wiązką itd) to prosze o info ;)
Przy okazji kolega z Będzina- byłaby możliwość "niewielkiej" pomocy z montażem za kilka browarków ?:D

pepo
Klubowicz
Posty: 838
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Mały opis montażu orginalengo seryjnego subwoofera do St

Postautor: pepo » 14 kwie 2013, 20:53

koledzy a ja mam pytanie z innej beczki czy ktos z was probowal ulepszyc fabryczne hi fi tzn tego bose? tzn zmieniajac glosniki na lepsze?

Awatar użytkownika
blaszczu91
Klubowicz
Posty: 418
Imie: Maciek
Auto: BMW 5er e61
Silnik: 525d
Kolor: Czarny
Lokalizacja: Łódź

Re: Mały opis montażu orginalengo seryjnego subwoofera do St

Postautor: blaszczu91 » 14 kwie 2013, 21:59

pepo pisze:koledzy a ja mam pytanie z innej beczki czy ktos z was probowal ulepszyc fabryczne hi fi tzn tego bose? tzn zmieniajac glosniki na lepsze?


Bose? A kto Ci powiedział, że to audio to Bose? ;)

Ja się zastanawiam nad zrobieniem takiej zabudowy a`la ori z jakimś mały subem typu JL Audio, RE Audio albo innym. Jak myślicie ma to sens? Czy nie odczuje większej różnicy jeżeli chodzi o ori? Szkoda tylko, że tak trudno go znaleźć...

Kamil
Klubowicz
Posty: 622
Imie: Kamil
Auto: AR 147
Silnik: 1.9 JTD-M 150 KM
Lokalizacja: Śląskie / Cz-wa
Kontaktowanie:

Re: Mały opis montażu orginalengo seryjnego subwoofera do St

Postautor: Kamil » 15 kwie 2013, 19:09

blaszczu91 To jest bose tak pisze w specyfikacji.
Tu masz temat który może Ci pomóc jednakże jak masz seryjny sub to jest to wystarczające, tutaj natomiast już się robi w aucie duża impreza bo gra to konkretnie jak na swoje wymiary. viewtopic.php?f=14&t=3340
Pozdrawiam.

pepo
Klubowicz
Posty: 838
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Mały opis montażu orginalengo seryjnego subwoofera do St

Postautor: pepo » 16 kwie 2013, 18:15

widze ze Kamil mnie wyreczyl bo widze znawcow tu nie brakuje :roll:

Awatar użytkownika
Kar
Klubowicz
Posty: 375
Imie: Karol
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1,6 16v 103 km
Kolor: Grafit
Lokalizacja: Łódź

Re: Mały opis montażu orginalengo seryjnego subwoofera do St

Postautor: Kar » 07 maja 2013, 17:15

Czy do radia kaseciaka subwoofer podejdzie?

Awatar użytkownika
kalutek92
Klubowicz
Posty: 347
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo Schumacher
Silnik: 2.4 170 KM Manual
Kolor: ROSSO CORSA
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski

Re: Mały opis montażu orginalengo seryjnego subwoofera do St

Postautor: kalutek92 » 07 maja 2013, 18:59

Kar pisze:Czy do radia kaseciaka subwoofer podejdzie?


No jasne,że się da:) Poczytaj wyżej jest napisane wszystko,niezależnie od typu radia;)

Awatar użytkownika
Kar
Klubowicz
Posty: 375
Imie: Karol
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1,6 16v 103 km
Kolor: Grafit
Lokalizacja: Łódź

Re: Odp: Mały opis montażu orginalengo seryjnego subwoofera

Postautor: Kar » 07 maja 2013, 19:14

Duża jest różnica po podłączeniu suba do fabrycznego audio?

Galaxy S2 - Tapatalk

Awatar użytkownika
Łukasz704
Nowy Klubowicz
Posty: 4
Imie: Łukasz
Auto: Stilo
Silnik: JTD 115
Kolor: Żółty

Re: Mały opis montażu orginalengo seryjnego subwoofera do St

Postautor: Łukasz704 » 09 maja 2013, 00:26

Poszukuje właśnie takiego suba do 3d. W moim ktoś wymontował wejście razem z bezpiecznikiem. Została mi więc sama obudowa i głośnik :(

sadek89
Nowy Klubowicz
Posty: 40
Imie: Bartek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 80KM
Lokalizacja: Nowy Sącz/Kraków

Re: Mały opis montażu orginalengo seryjnego subwoofera do St

Postautor: sadek89 » 28 maja 2013, 21:48

Witam,
zakupiłem wszystkie częsci (oprócz śrub) wraz z subwooferem w komplecie dostałem taka skrzynkę jak na zdjęciu. Gdzie ta skrzynka powinna się znajdować i gdzie mogę wpiąć drugi koniec tej skrzynki (widoczny również na zdj)? Czy u mnie będzie gniazdo, czy niestety muszę się wlutowywać w zasilanie?
pozdrawiam

http://imageshack.us/photo/my-images/109/wtyczkal.jpg/

Obrazek

Kamil
Klubowicz
Posty: 622
Imie: Kamil
Auto: AR 147
Silnik: 1.9 JTD-M 150 KM
Lokalizacja: Śląskie / Cz-wa
Kontaktowanie:

Re: Mały opis montażu orginalengo seryjnego subwoofera do St

Postautor: Kamil » 29 maja 2013, 20:55

To jest skrzynka bezpieczników z bagażnika, ogólnie rarytas ale do suba nie potrzebna.

sadek89
Nowy Klubowicz
Posty: 40
Imie: Bartek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 80KM
Lokalizacja: Nowy Sącz/Kraków

Re: Mały opis montażu orginalengo seryjnego subwoofera do St

Postautor: sadek89 » 30 maja 2013, 13:25

Chodziło mi o to czy mogę ją wykorzystać i wpiąć ją gdzieś żeby uniknąć odizolowania kabli.

Sprawdziłem jest możliwość wpięcia się bezpośrednio do akumulatora :)

Animek
Nowy Klubowicz
Posty: 13
Imie: Paweł
Auto: szukam
Silnik: 001

Re: Mały opis montażu orginalengo seryjnego subwoofera do St

Postautor: Animek » 18 lip 2013, 08:17

sadek89
nie podłączaj się nigdy bezpośrednio do akumulatora
1 zawsze pobiera prąd
2 możliwość zwarcia ( pożaru )
zawsze wchodź przez bezpieczniki np do głównego i dodajesz dodatkowy


SUBWOOFER W STILO JEST FIRMY BOSE I POSIADA ZINTEGROWANY WZMACNIACZ O MOCY 200W KTÓRY JEDNOCZEŚNIE ZASILA DODATKOWO CAŁY SYSTEM AUDIO ZNACZNIE POPRAWIAJĄC WALORY DŹWIĘKOWE NASZEGO KOCHANEGO AUTKA ;)


możesz mi to wyjaśnić jak aktywny sub ma zasilać przednie głośniki w aucie ???
czy chodzi ci tylko ze daje bas z tylu auta ?
uśmiechnij się zawsze może być gorzej



Wróć do „Car Audio”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość