Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze.
Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1828
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: pio075 » 26 maja 2016, 12:52

mardt pisze:są 2 wersje programu dla zwykłego radia ale czy potrzebuje czy nie to nie wiemy nie było testowane na zwykłym radiu :P

Zakupiłem Arduino i też pokombinuję dla zwykłego CD - zobaczymy czy też będzie potrzebował resetu ;)

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 524
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: mardt » 26 maja 2016, 13:25

Postanowiłem wstawić 1 cześć instrukcji plus niezbędne pliki ;) Powodzenia

1.Pobieramy i wypakowujemy paczkę z plikami https://www.sendspace.com/file/bj2w7c

2.Podpinamy płytkę do komputera za pomocą kabla usb i wskazujemy ręcznie folder z sterownikami do instalacji arduino-0023\drivers

3.Odpalamy program i postępujemy zgodnie z tym filmikiem https://youtu.be/wG_RFY0rdIA

4.Następnie zostaje zlutować płytkę z odpowiednia wtyczka z instrukcji z włoskiego forum z pierwszego postu lub jeśli Mazi doda swoja część poradnika z instrukcja do resetu

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1828
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: pio075 » 02 cze 2016, 20:52

Hmmm no więc tak wstępnie coś działa - to znaczy dość losowo wykrywa emulator, jeśli już wykryje nie daje żadnego tagu tylko wali NO DISCS ale puszcza sygnał audio i gra :P Muszę jeszcze sprawdzić zależność tego wykrywania (cy to ja gdzieś spartoliłem lutowanie, czy może to po prostu tak kulawo działa) i coś pokombinować (dziś już jest ciemno więc nie chce mi się nawet z tym bawić).
Pytanie podstawowe - czy u was Arduino też działa cały czas (tzn. radio podaje napięcie nawet gdy jest wyłączone)?

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 524
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: mardt » 02 cze 2016, 21:16

Tak działa cały czas jedyne co to chyba po 20 min od zgaszenia body odłączy zasilanie dlatego konieczny jest reset do navi, i do radia chyba też a tagi itd to niestety możesz zapomnieć to już większe kodowanie a testowałeś z radiem która wersje 1 czy 2?

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1828
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: pio075 » 02 cze 2016, 21:20

Bardziej chodzi mi tutaj o symulowanie "odtwarzania" tak jak jest to na CN+
Testowałem V1 właśnie wgrałem V2 i zobaczę jak zadziała - jednak nie daje mi to spokoju i zejdę do auta ;)

Właśnie jestem ciekaw tego zasilania - czy to nie będzie żarło niepotrzebnie akumulatora ;)

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 524
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: mardt » 02 cze 2016, 21:24

Tego nie wiem a reset autorstwa maziego ma zasilanie po kluczyku wiec lepsza opcja ale to już nie moja część :P :sarkazm:

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1828
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: pio075 » 02 cze 2016, 21:48

Dobra byłem, sprawdziłem i tak wersja v2 działa świetnie, ale:
- Jeśli wyłączymy radio na włączonej opcji CDC to po włączeniu radia emulator nie będzie rozpoznany i konieczne jest zresetowanie emulatora a następnie wyłączenie i włączenie radia.
- Podobnie ma się sprawa z odpalaniem auta - jeśli zrobimy to na włączonym CDC emu nie będzie rozpoznane.
- Jeśli przed wyłączeniem radia (bądź odpaleniem auta) przełączymy się na radio lub CD to wszystko działa elegancko.

Nie wiem czy układ Maziego też tutaj by zadziałał.

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 524
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: mardt » 02 cze 2016, 22:04

Skoro mówisz ze jeśli nie jest zostawione na cdc i działa bez resetu to raczej już nic innego nie jest potrzebne tak musi być, dla innego działania już by to wymagało dopracowania programu. Ale już wiemy ze v2 do radia jest dosyć używalna dobre info dla kolejnego który będzie chciał to zbudować :)

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1828
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: pio075 » 02 cze 2016, 22:22

No trzeba pilnować, ale testowałem to kilka minut - może jest jakiś scenariusz którym nie zadziała.
Muszę ogarnąć jeszcze odłączanie zasilania (tzn. sprawdzić czy odłączy po jakimś czasie) :)

nofox
Nowy Klubowicz
Posty: 2
Imie: Karol
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,9 JTD 115KM
Kolor: Niebieski
Lokalizacja: Polska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: nofox » 23 lip 2016, 11:20

Hej! Czy testowaliście ten emulatorek na radiu Visteon z odtwarzaczem CD który czyta też mp3 czy tylko na kaseciaku ??

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 524
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: mardt » 24 lip 2016, 20:53

Nie chyba nikt nie testował ale skoro z zwykłym cd działa z tym tez powinno. Ale reki nie dam sobie uciąć :sarkazm:

Toro
Nowy Klubowicz
Posty: 101
Imie: Tomek
Auto: Fiat Stilo 5D
Silnik: 1,9 JTDm 16v 140KM
Kolor: Czarna perła
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: Toro » 28 lip 2016, 18:36

Radio Visteon CD z mp3 działa ze zmieniarką Yatour. Testowałem również zmieniarkę NVOX. NVOX nie działała w ogóle.

Co do Yatoura - model YT-M06 z niebieską kostką dla Fiata/Alfy/Lanci. Testowana z kartą SD. Czyta 10 katalogów. Katalogi muszą być nazwane wg instrukcji (CD01, CD02 itd). Nazwy utworów są dla zmieniarki obojętne, ale zmieniarka złapie zawiechę jeśli w nazwie utworu jest polski znak (ą, ę itp). Polskie nazwy należy zmienić przed wgraniem na kartę. Zmieniarka nie podaje nazwy utworu na wyświetlacz radia/wyświetlacz na liczniku. Wyświetla się "Track 1", "Track 2" itd. Z tym chyba w Fiatcie nie da się nic zrobić. Testowałem ustawienia id3tag, ale nie pomogło. Co do jakości muzyki - odtawrzam mp3 w jakości 320kbps. Nie odczuwam różnicy w stosunku do płyt CD, ale audiofilem, który słyszy różnicę po zmianie kabli zasilających w Hi-Fi nie jestem.

AUX działa po podłączeniu minijacka. Do chwili odłączenia minijacka nie odtworzy muzyki z pendriva/SD.

Do podłączenia zmoeniarki najwygodniej użyć 4 szprych (by wymontować radio) i 4 rąk (dwie trzymają radio, a kolejne dwie przekładają przewód do schowka).

Czester_76
Nowy Klubowicz
Posty: 1
Imie: Rafał
Auto: Fita stilo
Silnik: 1,6
Kolor: żółty

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: Czester_76 » 26 gru 2016, 15:10

Witam.ja podpiołem pod radio viston z cd i działa tylko jakość muzy jest straszna nie wiem dlaczego

Added in 2 minutes 48 seconds:
może ktoś wie dlaczego emulator zapodaje muze w tak pogorszonej jakosci

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1828
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: pio075 » 26 gru 2016, 15:17

Emulator nie modyfikuje w żaden sposób strumienia audio. Arudino jest tylko po to żeby oszukać radio i umożliwić przełączenie do trybu CDC, sygnał audio wchodzi prosto do radia (tak jak np. w AUX-ie) i tu po prostu wszystko zależy od źródła sygnału, więc jeśli sygnał jest słaby to z głośników też będzie słabo grało ;)

Awatar użytkownika
ByQ
Klubowicz
***
Posty: 382
Imie: Paweł
Auto: Stilo 3D 2003 Sport
Silnik: 1.6 16v 103 KM
Kolor: 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=10712
Lokalizacja: Garwolin [WG]

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: ByQ » 26 gru 2016, 18:06

Czester_76 pisze:Qr Bbpost Witam.ja podpiołem pod radio viston z cd i działa tylko jakość muzy jest straszna nie wiem dlaczego

Added in 2 minutes 48 seconds:
może ktoś wie dlaczego emulator zapodaje muze w tak pogorszonej jakosci

połączyłeś dwa kabelki w wiązce od zmieniarki cyfrowej?
Obrazek

Awatar użytkownika
Kashue
Moderator
***
Posty: 122
Imie: Bartosz
Auto: Kombi - Skywindow
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Rosso Tiziano
Lokalizacja: Lutomia Górna (okolice Świdnicy/Dzierżoniowa)

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: Kashue » 28 gru 2016, 06:57

Fajnie się bawicie :)
Kolejnym krokiem to chyba podłączenie do arduino modułu na karty pamięci i nauczenie go czytania kodów z multimedialnej kierownicy...?

Nie czytałem całej instrukcji ale nasuwa mi się pytanie dlaczego nie jest to robione na atmega168 czy czymś podobnym? koszt 10 zł + jakieś mini zasilanie.
Do atmegi można wgrać wsad z arduino i użyć tego samego programu.
Lepiej nie mówić nic, niż mówić o niczym.

Awatar użytkownika
inskript
Nowy Klubowicz
**
Posty: 109
Imie: Jakub
Auto: Stilo 2004 5d
Silnik: 1.6/103
Kolor: Czarny metalik
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14501
Lokalizacja: Toruń

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: inskript » 01 mar 2017, 09:55

Cześć! Mam częsci, będę jutro lub w piątek majstrował tę zmieniarkę.
Czy ktoś mógłby ponownie wrzucić program? link wygasł..



ByQ pisze:
Czester_76 pisze:Qr Bbpost Witam.ja podpiołem pod radio viston z cd i działa tylko jakość muzy jest straszna nie wiem dlaczego
Added in 2 minutes 48 seconds:
może ktoś wie dlaczego emulator zapodaje muze w tak pogorszonej jakosci

połączyłeś dwa kabelki w wiązce od zmieniarki cyfrowej?

Czy w tym emulatorze też należy złączyćjakieś kabelki? Które?

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4555
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Tarnów

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: Mazi » 01 mar 2017, 20:53

Kashue pisze:Qr Bbpost Nie czytałem całej instrukcji ale nasuwa mi się pytanie dlaczego nie jest to robione na atmega168 czy czymś podobnym? koszt 10 zł + jakieś mini zasilanie.
Do atmegi można wgrać wsad z arduino i użyć tego samego programu.

Arduino to atmega. A z aliexpresu arduino nano to 8 zł ??
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 524
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: mardt » 01 mar 2017, 21:10

https://www.sendspace.com/file/dw2e6v wstawiam nowy link poprzedni faktycznie się przeterminował :sarkazm:

Awatar użytkownika
inskript
Nowy Klubowicz
**
Posty: 109
Imie: Jakub
Auto: Stilo 2004 5d
Silnik: 1.6/103
Kolor: Czarny metalik
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14501
Lokalizacja: Toruń

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: inskript » 02 mar 2017, 11:30

Dzięki! Wgrane.
Czy w instrukcji włoskiej jest błąd? kabel czerwony pod 12V? A nie do 5V?

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 524
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: mardt » 02 mar 2017, 16:44

Tam o ile pamiętam do wtyczki od zmieniarki chyba wszystko podpięte było i radio zasila ale mogę się mylić Mazi pewnie odpowie

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4555
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Tarnów

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: Mazi » 02 mar 2017, 21:05

Arduino UNO ma wbudowaną przetwornicę :
Input Voltage (zalecany) 7-12V
Input Voltage (limit) 6-20V
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
inskript
Nowy Klubowicz
**
Posty: 109
Imie: Jakub
Auto: Stilo 2004 5d
Silnik: 1.6/103
Kolor: Czarny metalik
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14501
Lokalizacja: Toruń

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: inskript » 03 mar 2017, 18:32

Podłączałem dziś na krótko, wyświetla się NO CD i przełącza z powrotem na radio/CD zwykłe.

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 524
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: mardt » 03 mar 2017, 20:54

A załadowałeś program do arduino zgodnie z instrukcja z filmiku który wstawiłem bo jeśli tak i podpięte jest wszystko odpowiednio pod kabel od zmieniarki powinno działać :P

Awatar użytkownika
inskript
Nowy Klubowicz
**
Posty: 109
Imie: Jakub
Auto: Stilo 2004 5d
Silnik: 1.6/103
Kolor: Czarny metalik
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14501
Lokalizacja: Toruń

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: inskript » 04 mar 2017, 11:00

No i niestety nadal NoCd
Może to kwestia Arduino uno R3.. nie wiem, wykrywa go ale wypisuje na ekran NoCd i przełącza na radio lub zwykły napęd,
Program wgrywalem poraz drugi. Luty i połączenia sprawdzone.



Wróć do „Car Audio”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości