Obrazek

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze.
Awatar użytkownika
MyLifebeLike
Klubowicz
***
Posty: 688
Imie: Krzysiek
Auto: Było Stilo jest AR 159 SW
Silnik: 1.9 JTDm 16 V
Kolor: Black
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=7464
Lokalizacja: Rudnik Mały/Częstochowa

Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: MyLifebeLike » 15 maja 2016, 18:15

Witam dawno dawno temu grzebiąc w internecie znalazłem taki temat na Włoskim forum Stilo.

Jest to emulator zmieniarki do Connect Nav+ i standardowego radia wykonany na arduino.

http://allegro.pl/promocja-arduino-uno- ... 50680.html

takie arduino kosztuje znacznie mniej niż cyfrowa zmieniarka ja sam kiedyś zakupiłem takie arduino i próbowałem sobie wykonać taki emulator ale nie siedzę w programowaniu i nic z tego nie wyszło.

Link do filmiku na youtube jak to działa.

https://www.youtube.com/watch?v=mtsP1aldIGk

i link do całego tematu na włoskim forum

http://forum.stiloclub.it/viewtopic.php?f=15&t=25667

Z tego co wiem to na forum jest kilka osób które zajmuje się programowaniem i może jest w stanie uruchomić taki układ i założyć manual dla potomnych żeby każdy z nas mógł sobie w prosty i tani sposób zrobić aux w swoim radiu czy nawigacji.

Mam adruino w domu mogę je pożyczyć na testy. Reszta jest na Włoskim forum cały wsad do procka żeby to działało trzeba tylko podmienić jakieś pliki i ja nie potrafiłem sobie z tym poradzić ale może komuś się uda.

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: siwy1296 » 15 maja 2016, 19:07

Jak coś mam osobę która by przetłumaczyła włoski :) działajmy coś bo dobry motyw :)

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: mardt » 15 maja 2016, 22:52

Dobry patent w zasadzie wszystko jest na włoskim forum opisane jedyne co to pdopiąć do navi a do urządzenia załadować zapisany projekt z kodem przez USB używając programu Arduino Software :D

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5009
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: Mazi » 17 maja 2016, 09:09

Działamy z tematem, może w tym tygodniu będzie wiadomo czy hula. ;D
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f ... 4&start=25

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: siwy1296 » 17 maja 2016, 09:50

Mazi pisze:Działamy z tematem, może w tym tygodniu będzie wiadomo czy hula. ;D

Dzialasz z mylifebelike czy sam ? Bo na week ma dzialac on z tego co z nim rozmawialem :)

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5009
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: Mazi » 17 maja 2016, 09:51

siwy1296 pisze:
Mazi pisze:Działamy z tematem, może w tym tygodniu będzie wiadomo czy hula. ;D

Dzialasz z mylifebelike czy sam ? Bo na week ma dzialac on z tego co z nim rozmawialem :)

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
Bez niego.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f ... 4&start=25

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: siwy1296 » 17 maja 2016, 10:13

Mazi pisze:
siwy1296 pisze:
Mazi pisze:Działamy z tematem, może w tym tygodniu będzie wiadomo czy hula. ;D

Dzialasz z mylifebelike czy sam ? Bo na week ma dzialac on z tego co z nim rozmawialem :)

Bez niego .

Jakbys mial.jakis problem z c++ czy cos z wloskiego by bylo nie jasne pisz na pw :) sluze pomoca :)
Ostatnio zmieniony 08 mar 2018, 12:35 przez siwy1296, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bulka
Administrator
Posty: 1752
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D | Croma
Silnik: 1.6+LPG 103km | 1.9 150km
Kolor: Srebrny | Srebrny
Lokalizacja: Wadowice/Jaszczurowa(Jamnik)

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: Bulka » 17 maja 2016, 10:27

Ogarnij temat resetowania zasilania bo po wyłączeniu radia i ponownym włączeniu zmieniarka nie działa, tak wyczytałem z forum włoskiego. Tam z resztą ten temat się urwał.

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: siwy1296 » 17 maja 2016, 13:47

Trzebaby sprawdzic bo tam bylo to testowane na starym module. Teraz mamy nowe moduly wiec zobaczymy jak to wgl bedzie wygladac

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: mardt » 17 maja 2016, 13:54

Nowszy moduł masz na myśli Arduino Leonardo ? to pewnie by nie zadziałało ale na starszym klonie UNO powinno to odpalić zresztą w tym tygodniu jeszcze będzie pewnie wszystko wiadomo

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: siwy1296 » 17 maja 2016, 14:02

Mowie o starszym klonie jak to nazwales. Bo tam jest uzyta wersja 0018 ktora jest juz nie do zdobycia. Na allegro dojrzalem wersje 3.0 ktora jest sporo nowsza. Zasilanie pewnie Mazi by jakos przerobil bo w koncu elektronik zeby to zagralo. Na razie musi zagrac w ogole zeby myslec cos dalej.

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: mardt » 17 maja 2016, 14:06

ale nie 0018 to była wersja edytora do załadowania pliku nie płytki i działa z max 0023 bo odpaliłem to i skompilowałem jest ok tylko załadować do płytki a ta wersja programu ma na liście płytkę uno bo wersja 0018 nie miała jeszcze

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: siwy1296 » 17 maja 2016, 14:25

A to widocznie zle zrozumialem :) z ta plytka nie mialem stycznosci jeszcze :)

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
http://katalog.e-adwokat.eu
Ostatnio zmieniony 08 mar 2018, 12:34 przez siwy1296, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5009
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: Mazi » 18 maja 2016, 20:02

Układ zlutowany i działa. Lecz nie do końca bo wymaga jednoczesnego uruchomienia z navi i później wymaga restartu i wtedy działa. Można powiedzieć alfa testy przeszło :D Mardt wrzuci filmik bo nagrywał i wrzucał softa :)

20160518_204039.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f ... 4&start=25

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: mardt » 18 maja 2016, 20:14

Coś tam działa :sarkazm:


Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5009
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: Mazi » 25 maja 2016, 08:55

Się przeklnęło xD :facepalm4: :sarkazm: Teraz musze zrobić reset i będzie gites.

--------------------- Dodano: 25 maja 2016, o 09:54 ---------------------

Dzisiaj zrobił kolega z pracy " czasówke " koszt koło 10zł i oto chodziło, aby było tanio. Procek attiny 13. Po włączeniu czeka 20 sekund później restart 5 sekund i tyle dziś może przetestuje. Jeśli zadziała to zrobi się typowo płytkę na to pod SMD.

20160525_094123.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f ... 4&start=25

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: siwy1296 » 25 maja 2016, 15:47

A czemu az 20 sekund czeka ?

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2112
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: pio075 » 25 maja 2016, 17:01

Pewnie żeby navi miała czas wystartować ;)

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: siwy1296 » 25 maja 2016, 17:34

20 sekund startuje ?:d

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: Stig » 25 maja 2016, 17:53

nie 19
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: siwy1296 » 25 maja 2016, 22:22

Oj stig stig :d az jutro przelicze co by ci uwierzyc :d zawitaj na spota w koncu chetnie poznam :d

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5009
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: Mazi » 25 maja 2016, 22:32

Działa :P już opisuje co i jak. Układ czasowy wraz z emulatorem muszą być podpięte pod plus po zapłonie nie może być wzięte zasilanie z kostki zmieniarki bo tam jest nonstop 12V. Po włączeniu zapłonu czasówka czeka 20s ( może być mniej tak z 15 ), aż navi się uruchomi, po czym odłącza zasilanie emulatora na 5s ( tyle dla pewności jest może wystarczy mniej ) i ponownie włącza zmieniarkę. Tak to działa, nie pytajcie dlaczego tak ma być po prostu przetestowane i działa. Po włączeniu muzyki z CDC gdy już navi ją widzi można nawet wywalić emulator, a navi już i tak będzie widzieć sygnał audio na wejściu. Ponadto ciekawa zależność pojawia się przy uruchamianiu navi tzn ważne na którym ekranie się włączy czy np na radio czy CDC. Jeśli ekran jest inny niż CDC to nic nie trzeba robić tylko poczekać te 25 sekund wejść na CDC dać PLAY i bajka. Natomiast jeśli navi uruchomi się na CDC ekranie to wtedy trzeba dać PLAY później PAUSE i następnie po chwili navi się odmula i znów PLAY i działa.


Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f ... 4&start=25

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2112
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: pio075 » 25 maja 2016, 23:36

Jeśli dobrze rozumiem to zwykły Visteon nie potrzebuje takiego resetu CDC i samo zmontowanie emulatora wystarczy?

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: mardt » 25 maja 2016, 23:52

są 2 wersje programu dla zwykłego radia ale czy potrzebuje czy nie to nie wiemy nie było testowane na zwykłym radiu :P

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Emulator zmieniarki Connect Nav+ i standargowego radia

Postautor: siwy1296 » 26 maja 2016, 04:55

No to tylko czekac na opis co i jak :) oj duuuuze piwo sie nalezy :)

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka



Wróć do „Car Audio”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości