Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze.
sq3
Nowy Klubowicz
Posty: 22
Imie: Dominik
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 LPG
Kolor: Blu

Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Postautor: sq3 » 27 lut 2016, 19:28

Witam, mam problem z podłączeniem radia do stilo. :facepalm4:
Radio ma tylko 4 piny, A4, A5, A7, A8. W instrukcji jest chyba błąd, zmieniona masa z zapłonem. Ktoś wie jak to podłączyć? W stilo mam piny A2, A6, A7, A8.
Próbowałem połączyć A4 z A2, A4 z A6, A5 z A2, A5 z A6 i nic z tego, radio nawet nie ruszy.


Zależy mi tylko na tym, żeby radio działało bez przekręcania kluczyku.

http://menstream.pl/instrukcje/naviheaven-na-5511-g7058.html

Tutaj na 4 stronie jest pokazane jakie są piny i za co odpowiadają w Naviheaven.
Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1828
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Postautor: pio075 » 27 lut 2016, 20:12

Patrz temat o radiu Pioneer niżej - sytuacja taka sama jak u ciebie. Stilo ma tylko dwa piny od zasilania (A7 i A8) logika zapłonu jest realizowana po linii CAN.
To co masz u siebie może zostać, doprowadź tylko stałe +12V na pin A4.

sq3
Nowy Klubowicz
Posty: 22
Imie: Dominik
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 LPG
Kolor: Blu

Re: Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Postautor: sq3 » 27 lut 2016, 20:56

Dobra. Próbowałem podłączyć z góry kostki A8 (czerwony) z A4 jak i A2 i nic. Próbowałem też A7 (czarny) z A2 i A4. Radio nie odpala. Przy okazji uwaliłem 2x bezpiecznik a nie mam już więcej zapasowych...

Obrazek

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1828
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Postautor: pio075 » 27 lut 2016, 21:35

Wszystko dlatego, że źle "numerujesz" piny!
Kabel różowo-biały to pin A1, niżej jest A2 (i tam nic nie podłączasz), obok (czarny cienki kabel) A3, niżej (wolny) A4 (i tam podajesz +12V z pinu A7 czyli czerwony gruby kabel), pin A5 to ten wolny między cienkim czarnym a grubym czerwonym, pin A6 jest poniżej, A7 to gruby czerwony, A8 czary gruby.
Ty podawałeś +12V na piny sieci CAN!
Tu masz numerację pinów w kostce ISO (i przy okazji pinout radia w Stilo):
Obrazek

sq3
Nowy Klubowicz
Posty: 22
Imie: Dominik
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 LPG
Kolor: Blu

Re: Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Postautor: sq3 » 27 lut 2016, 22:28

Już działa.. Patrzyłem na schemat z radia Naviheaven i to mnie zmyliło. Czyli tylko tyle wystarczy? Nie będzie brało prądu gdy jest wyłączone (słyszałem, że niektóre radia tak mają)? I jeszcze pytanie, czy jest jakieś wyjście na zmienienie końcówki anteny, ponieważ w radiu mam DIN. Wystarczy zwykły adapter za 1,50zł z allegro czy musi być coś lepszego?

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1828
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Postautor: pio075 » 27 lut 2016, 22:51

Trudno powiedzieć - minimalne ilości brać musi na podtrzymanie pamięci, ale warto sprawdzić miernikiem jaki masz pobór przy wyłączonym silniku z kostką podłączoną do radia i bez.
Jeśli okaże się, że jest on dużo wyższy to konieczne będzie podłączenie przez stacyjkę (i wprowadzenie takiego sterowania na pin A7 czyli tam gdzie fabrycznie jest stałe +12V).

Schemat z instrukcji jest mylący bo pokazuje kostkę w widoku od strony pinów (warto zwrócić uwagę na "wypustkę" i w głowie ułożyć sobie kostkę tak żeby pasowała ;) ).

Co do anteny - zwykła przejściówka wystarczy w zupełności.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2473
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Postautor: ryan_cooper5 » 28 lut 2016, 08:30

Mam podobne radio i po wyłączeniu ekran delikatnie świeci cały czas. Dorobilem sobie dodatkowy włącznik na kablu odbstacyjki i tym wlacznikiem włączam i wyłączam radio. U mnie bylo cos grzebane kiedyś w instalacji zanim kupiłem to auto

sq3
Nowy Klubowicz
Posty: 22
Imie: Dominik
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 LPG
Kolor: Blu

Re: Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Postautor: sq3 » 11 mar 2016, 13:24

Wracam do tematu. Radio bierze dość dużo przy wyłączonym, grzeje się i jest problem z głośnikami. Działa przez jakiś czas w porządku, nagle jest taki jaki lekki trzask i nie słychać w głośnikach praktycznie nic, jeżeli przyłożę ucho do głośników to słychać jakieś ciche odgłosy, nic nie daje przyciszanie itp. Żeby działało trzeba odłączyć białą kostkę od radia lub wyłączyć je na minute, aż nie będzie nic słychać w głośnikach.

Pytanie brzmi, jak przeciągnąć to zasilanie ze stacyjki, czy jest to trudne? Czym może być spowodowany problem z głośnikami? Czy samo odłączenie panelu z radia może ograniczyć stały dopływ zasilania (zapomniałem sprawdzić jak miałem miernik)?
Pozdrawiam.

fifirafa1976
Nowy Klubowicz
Posty: 18
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 103 km
Kolor: Zolty

Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Postautor: fifirafa1976 » 26 mar 2017, 18:10

Witam jak podłączyć to chińskie radio żeby obejść stacyjke A7 i A8 mam tak jak na schemacie wyżej i potem się zaczyna miałem jakiś wolny kabel który idzie od wiązki chyba od stacyjki ( poprzedni właściciel tak zostawił ) więc ten kabel podpiąłem pod A4 chyba i wszystko ładnie pięknie radio gra ale tylko jak jest włączona stacyjka. Jak wyłączę stacyjkę radio się wyłącza po ponownym przekręceniu stacyjki radio gra ale traci pamięć. Ktoś pomoże ??

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2473
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Postautor: ryan_cooper5 » 26 mar 2017, 18:18

Pod pin A4 musisz podać stałe zasilanie np z pinu A7 i tyle. Powinno zadziałać.

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1828
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Postautor: pio075 » 26 mar 2017, 18:36

fifirafa1976 pisze:Qr Bbpost Witam jak podłączyć to chińskie radio żeby obejść stacyjke A7 i A8 mam tak jak na schemacie wyżej i potem się zaczyna miałem jakiś wolny kabel który idzie od wiązki chyba od stacyjki ( poprzedni właściciel tak zostawił ) więc ten kabel podpiąłem pod A4 chyba i wszystko ładnie pięknie radio gra ale tylko jak jest włączona stacyjka. Jak wyłączę stacyjkę radio się wyłącza po ponownym przekręceniu stacyjki radio gra ale traci pamięć. Ktoś pomoże ??

Bo na A4 musisz mieć stałe zasilanie - to jest tzw. pamięć. Pin na który trzeba podać zasilanie po stacyjce to pin A7 - wtedy będziesz miał zrealizowaną logikę zapłonu oraz zachowana będzie pamięć urządzenia.

fifirafa1976
Nowy Klubowicz
Posty: 18
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 103 km
Kolor: Zolty

Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Postautor: fifirafa1976 » 26 mar 2017, 18:41

Dzięki idę zaraz działać żeby zdążyć przed meczem. Pozdro

fifirafa1976
Nowy Klubowicz
Posty: 18
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 103 km
Kolor: Zolty

Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Postautor: fifirafa1976 » 26 mar 2017, 22:27

no to witam ponownie. w związku z tym iż radio działa to kolejne pytanie w jakim formacie te radia odtwarzają filmy bądź teledyski bo jakoś AVI i MP4 nie chce czytać. kolejne pytanie to jak podłączyć kamerę cofania żeby działała jak wrzucę wsteczny. pozdro

fifirafa1976
Nowy Klubowicz
Posty: 18
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 103 km
Kolor: Zolty

Podłączenie radia Naviheaven NA-5511...

Postautor: fifirafa1976 » 27 mar 2017, 21:44

fifirafa1976 pisze:Qr Bbpost no to witam ponownie. w związku z tym iż radio działa to kolejne pytanie w jakim formacie te radia odtwarzają filmy bądź teledyski bo jakoś AVI i MP4 nie chce czytać. kolejne pytanie to jak podłączyć kamerę cofania żeby działała jak wrzucę wsteczny. pozdro

temat ogarnięty poza kamerą



Wróć do „Car Audio”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości