Zmiana oryginalnego Visteona

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze.
kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 64
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: kitor » 03 wrz 2019, 16:37

Odpalilem radio na stole. Ogólnie śmiga, jedyne co zauważyłem śmiesznego to wyświetlacz 16:9 1024x600 (gdzie to jest rozdzielczość o proporcjach 16:10 - więc wyświetlacz nie ma kwadratowych pikseli, jest nieco rozciągnięty w poziomie).

Obrazek

Poszedłem na przymiarkę do auta - i po wyciągnięciu Visteona i przyłożeniu na styk wygląda to tak:

Obrazek

Nie mam zielonego pojęcia jak to przymocować w takiej pozycji i takim miejscu (no dobra, po szparach po bokach nasuwa mi się mały pomysł) ale wygląda to niemalże jak fabryczne. Bez żadnej ramki od dołu zostaje centymetr szpary a po bokach około pół centymetra, jakby podgiąć górne zaczepy w oryginalnej klatce to powinno schować się na płasko z kratkami nawiewu. Jedynie kwestia dorzeźbienia wtedy czegoś co ładnie wypełni/zamaskuje szpary po bokach.

A "stacyjkę" chyba podwędzę z zasilania gniazdka zapalniczki.

gienkollo
Nowy Klubowicz
Posty: 179
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16V/2.4 20V
Kolor: 246/841A
Lokalizacja: Chorzów

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: gienkollo » 10 wrz 2019, 06:42

Eh. Chyba jednak bede szukał czegos 10 cali jednak, dzięki za foto. Daje rade to wizualnie.

Wysłane z mojego X5pro przy użyciu Tapatalka

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 64
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: kitor » 10 wrz 2019, 15:25

Wciąż nie rozwiązałem problemu mocowania. W 2din nie ma nawet szans tego zamontować ze względu na to jak później jest to montowane w Stilo - może uda się założyć, ale nie uda się już wyciągnąć :)
W weekend będę rzeźbić w garażu, to powiem coś więcej.
Póki co polutowałem adapter do kostki ISO z Stilo i chwilę pobawiłem się w samochodzie. Imo gra lepiej niż fabryczne od Bravo (które z panelem od Stilo mam aktualnie).
Na pewno prócz kabelka od 12v po stacyjce przyda się jeszcze jeden, A6 "Illumination" w kostce standardowej. Radio pozwala ustawić dwa poziomy podświetlenia zależne od stanu tego sygnału i o ile Stilo nie używa go - steruje podświetleniem radia po CAN, to ja sobie prawdopodobnie wykorzystam jeden z nieużywanych przycisków obok tego od trybu City aby móc jednym ruchem przyciemnić ekran w nocy bez grzebania w menu.

Odtwarzanie muzyki po BT z telefonu z jednocześnie włączonym WiFi nieco rwało, acz nie wiem po której stronie jest wina - bo ten sam telefon wystawiał hotspota. Po wyłączeniu szło bez zastrzeżeń. Raczej skończy się na jakimś modemie LTE na stałe na USB, choć nie orientowałem się jeszcze co działa z Androidem (ale na pewno są takie). Kilkanaście giga internetu na rok można mieć za <20zł (zrobiłem tak pół roku temu w Orange, tu trochę info: LINK) więc bez sensu za każdym razem wystawiać hotspota.

Tu foto wykonane ziemniakiem ( ;) ) włączonego radia:
Obrazek

gienkollo
Nowy Klubowicz
Posty: 179
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16V/2.4 20V
Kolor: 246/841A
Lokalizacja: Chorzów

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: gienkollo » 11 wrz 2019, 04:45

A jaki jest główny problem z montazem tego? Chodzi o kąt pod jakim przy właściwym spasie ekranu jest sam tył radia względem ramki, czy może o o cos innego, patent z przyciemnieniem wydaje sie bardzo spoko pomysłem, co do modemu, jest szereg natywnie wspieranych przez androida, na xda jest wiele wątków około android CHU wiec można tam w razie czego sprawdzić czy to twoje nie występuje pod swoim lub innym brandem, te urządzenia bardzo często są generyczne.

Wysłane z mojego X5pro przy użyciu Tapatalka

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 64
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: kitor » 11 wrz 2019, 10:25

Problem jest taki że radio jest mocowane w 2DIN ale jest sporo większe od 2DIN.
Można by próbować montować w ramki 2DIN, natomiast ramka jest gruba (mocno wystaje poza deskę) i radio będzie wystawać nad nią "by design". Do tego radio jest szersze niż rozstaw fabrycznych mocowań visteona (te gdzie wkładasz pręty aby je wyciągnąć), więc przytwierdzenie ich do nowego w grę nie wchodzi - wprawdzie je zamontujesz, ale już na stałe :)
Ja chcę zamontować je "na płasko z deską" - tak jak widać na zdjęciach. Wtedy zgrywa się jeszcze ładniej z resztą deski niż fabryczne które tez nieco odstaje. No i wyświetlacz jest skierowany wtedy lekko w górę (przy 2din jest "poziomo), więc trochę wygodniej jest z pozycji kierowcy.
Coś się wymyśli, z kawałka blachy zawsze się dremelem coś wytnie, kwestia jedynie wymyślenia punktów montażowych biorąc pod uwagę że to radio zasłania dokładnie całą "dziurę" w którą wchodzi.

Co do LTE - wiem :) z PDA wszelkiego rodzaju i ich hakowaniem mam styczność od 15 lat. Po prostu nie miałem czasu, a instalacja radia w aucie jest obecnie priorytetem. Pierdoły co podłączyć po USB zawsze się dogra później.

Jeśli chodzi o producenta - z tego co wiem to występuje tylko pod jednym. Nie podam w tej chwili bo nie mam podpiętego, ale w ustawieniach nakładki i opcji aktualizacji oprogramowania przewija się nazwa właściwego producenta. Wszystkie wyszukiwania na nią kończyły się różnymi modelami pod tą "marką" pod którą występuje moje.

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 64
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: kitor » 12 kwie 2020, 14:21

Jako że dostałem pytanie na PW o radio, pozwolę sobie i tu wkleić odpowiedź:

Jedyne foto jakie mam, bo Stilo właśnie stoi u mechanika po tym jak wczoraj postanowiło pęknąć przewód od chłodnicy.
Obrazek

Generalnie mocowanie to spora rzeźba. Dwa metalowe kątowniki przykręcone do metalowej kratki która jest zamocowana w desce (tej widocznej po wyciągnięciu radia).
W pionowych częściach kątowników oraz w metalowych uchwytach montażowych tego radia umieszczone po cztery na stronę takie kołki:
https://www.blackdotaudio.eu/mocowanie- ... p-678.html

Obrazek

Foto jeszcze na etapie przymiarek - zamocowaliśmy już wtedy kołki w radiu i obsmarowaliśmy je jakimś świństwem żeby wyznaczyć punkty na kątownikach ;)

Polecam wydłubać kratki wentylacyjne z deski, jest dostęp od góry żeby cokolwiek zobaczyć zamiast dłubać w ciemno.

Do tego szlifierką obcięty wystający poza deskę kawałek tej metalowej kratki, tak żeby nie przeszkadzała nowemu radiu schować się "na płasko". Oryginalne po usunięciu kątowników wciąż będzie pasowało.

Spasowanie tego kosztowało pół godziny zabawy, radio wchodzi "na wcisk", wypełnia niemal całą dziurę. Nie ma szans żeby samo wypadło, jednocześnie prosto się je demontuje. Wypadałoby z uszczelki dorobić coś na dole i z lewej strony, ale szczerze mówiąc nie chce mi się ;)

Uprzedzam, mapy google są zbyt ciężkie, yanosik śmiga dopóki nie włączy się nawigacji - zaczyna... działać z opóźnieniem (pozycja rozjeżdża się w czasie, wystarczy przerwać nawigację aby wróciła do normy). Acz z tego co widziałem to obecnie mają lepszą wersję sprzętową.
Mapy google w wersji "Go" nie działają w poziomie (nie da się wejść w nawigację) - znany błąd którego nie naprawili od roku :( a szkoda bo one działają ok.

U mnie zwykle jest yanosik + apka od radia w tle i działa. Zdarzało mi się puszczać radia z przeglądarki chrome w tle i też chodziło. IMO działa adekwatnie do ceny.

gienkollo
Nowy Klubowicz
Posty: 179
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16V/2.4 20V
Kolor: 246/841A
Lokalizacja: Chorzów

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: gienkollo » 12 kwie 2020, 18:42

Ale ewidentnie te 10 cali to właściwy kierunek jeżeli chodzi o wypełnienie z sensem tej dziury, pewnie co nieco pokombinować trzeba, ale robi mnie te 10 cali w Stilo.
Joying któremu się przyglądałem na 10 cali
Ma ten ekran trochę odsadzony i pochylany może dzięki temu by łatwiej szło to spasować.

Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 81
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: Arko » 11 paź 2020, 12:59

Mam to samo radyjko. Jak poradziles sobie z ramką maskujaca?

Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 81
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: Arko » 22 paź 2020, 14:41

Porzeźbiłem ori ramke. Najlepiej nie jest, najgorzej tez nie.
W kazdym razie radyjko polecam :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

gienkollo
Nowy Klubowicz
Posty: 179
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16V/2.4 20V
Kolor: 246/841A
Lokalizacja: Chorzów

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: gienkollo » 23 paź 2020, 02:54

Bardzo ładnie wyszło, to ramka ze zwykłego radia czy z CN+?

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5342
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: Mazi » 23 paź 2020, 13:53

gienkollo pisze:Bardzo ładnie wyszło, to ramka ze zwykłego radia czy z CN+?

Ładnie ?? Chyba patrzymy na inne fotki :sarkazm:
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED / DUALOGIC viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

gienkollo
Nowy Klubowicz
Posty: 179
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16V/2.4 20V
Kolor: 246/841A
Lokalizacja: Chorzów

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: gienkollo » 23 paź 2020, 14:19

Bardziej miałem na myśli ogólne wypozycjonowanie w kieszeni, zobacz sobie to jedno wyżej jak siedzi.

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 64
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: kitor » 25 paź 2020, 10:58

Kolega Arko dał swoje z lekkiego skosa względem wewnętrznej ramki (czyżby wyrzucona oryginalna "klatka"?). Ja zostawiłem "na płasko". Ostatecznie tak zostało na wieki wieków, a jeśli kiedyś skończy na sprzedaż a nie na szocie o i tak włożę spowrotem oryginał ;)

Tip: Pin do ustawień fabrycznych to 8888, tam można dodać własne aplikacje do listy tych rozpoznawanych jako nawigacja (i później podpiąć pod ikolę navi z normalnych ustawień).

Z tego co widzę wizualnie to samo, ale oprogramowanie inne. Ale tak naprawdę i tak to wszystko ma Androida 6, wszystko powyżej to tylko przerobiony numerek w ustawieniach przez chińczyków.

Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 81
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: Arko » 26 paź 2020, 13:38

gienkollo pisze:Bardzo ładnie wyszło, to ramka ze zwykłego radia czy z CN+?


Ramka byla ori 1din, za duzo z niej nie zostało. Te szpary kłuja w oczy :sarkazm: ale mniej niz bialy plastik wystajacy spod radia. Zastanawiam sie jeszcze nad ramką z alie, są na wymiar radia, ale do innych aut i tez trzeba by rzeźbic. Caly czas myśle jak zrobic to lepiej, ale na razie pomysłow brak.

Zamontowane pod kątem, na blaszkach ktore byly dołaczone i do ori metalowej kieszeni.

Moje radyjko to wersja z 2gb ramu - nie ma problemu z dzialaniem na raz radia+mapy google+yanosik, wszystko płynnie działa. Wiecej aplikacji na raz na razie nie mialem potrzeby odpalac.

ARECKK78
Nowy Klubowicz
Posty: 1
Imie: Arkadiusz
Auto: Stlio MW
Silnik: 1.8
Kolor: Czarny

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: ARECKK78 » 20 gru 2020, 12:07

Hej , jestem tu nowy , kupilem radio 10 cali ale u mnie montaz zrobilem na zasadzie demolki radia Visteon. Fotki dodam mysle ze fajnie

Awatar użytkownika
rakso147
Klubowicz
Posty: 372
Imie: Oskar
Auto: Fiat Stilo 3D 2001r
Silnik: 1,6 na podtlenku LPG :D
Kolor: Blue Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=16671
Lokalizacja: Łowicz/łódzkie

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: rakso147 » 20 gru 2020, 19:24

Mazi pisze:
gienkollo pisze:Bardzo ładnie wyszło, to ramka ze zwykłego radia czy z CN+?

Ładnie ?? Chyba patrzymy na inne fotki :sarkazm:

Widocznie na to samo skoro się wzorowałeś :hah: :hah:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5342
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: Mazi » 20 gru 2020, 19:58

Ewidentnie widać na fotkach od kolegi Arko, krzywe docięcie, szpary wokoło radia itd. Sam Arko przyznaje, że najlepiej nie jest. Natomiast rakso147 jeśli szukasz zaczepki droga wolna. Bo jeśli masz coś do montażu u mnie to równie dobrze możesz zarzucić coś montażowi u siebie tego placka 1Din w ramce. Na to samo wychodzi. A rozmiar ekranu u kolegi Arko jak najbardziej mi odpowiada, lecz sam montaż pozostawia wiele do życzenia.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED / DUALOGIC viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
rakso147
Klubowicz
Posty: 372
Imie: Oskar
Auto: Fiat Stilo 3D 2001r
Silnik: 1,6 na podtlenku LPG :D
Kolor: Blue Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=16671
Lokalizacja: Łowicz/łódzkie

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: rakso147 » 20 gru 2020, 20:41

Mazi pisze: Sam Arko przyznaje, że najlepiej nie jest. Natomiast rakso147 jeśli szukasz zaczepki droga wolna. Bo jeśli masz coś do montażu u mnie to równie dobrze możesz zarzucić coś montażowi u siebie tego placka 1Din w ramce. Na to samo wychodzi.


Już wielkie oburzenie, jak Pan Admin się podśmiewa to problemu nie ma, a jak ktoś niższego sortu to nagle jednak tak zabawnie nie jest :D
Ach lepiej troszkę zluzować majty ;)

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5342
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: Mazi » 20 gru 2020, 20:47

rakso147 pisze:
Mazi pisze: Sam Arko przyznaje, że najlepiej nie jest. Natomiast rakso147 jeśli szukasz zaczepki droga wolna. Bo jeśli masz coś do montażu u mnie to równie dobrze możesz zarzucić coś montażowi u siebie tego placka 1Din w ramce. Na to samo wychodzi.


Już wielkie oburzenie, jak Pan Admin się podśmiewa to problemu nie ma, a jak ktoś niższego sortu to nagle jednak tak zabawnie nie jest :D
Ach lepiej troszkę zluzować majty ;)


Skończ personalne wycieczki. A podśmiewałem się bo było do czego było logicznie uzasadnione. Proszę o koniec offtopowania.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED / DUALOGIC viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25



Wróć do „Car Audio”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości