Zmiana oryginalnego Visteona

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze.
akira222
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Artur
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 133 koni
Kolor: Siwy

Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: akira222 » 09 lip 2019, 21:52

Witam wszystkich

Pisze na forum w sprawie pewnie często wałkowanego tematu zmiany radia Visteon na chińczyka 2 din.Chciałbym zapytać czy to radio https://pl.aliexpress.com/i/33012685510 ... bac1heX4CM podłącze w Stilo czy będą potrzebne jakieś modyfikacje czy będą potrzebne jakieś przejściowki.A może jest ktoś kto posiada takie radio i może coś o nim napisze.Z góry dziękuje za pomoc wszystkich odpowiadających i pozdrawiam

Awatar użytkownika
fiter19
Klubowicz
Posty: 559
Imie: Jan
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: JTD 1.9 115km
Kolor: Granatowy

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: fiter19 » 10 lip 2019, 08:01

kupujesz za 10 zł gotowe kostki do radia. Zarobione po obu końcach. Po jednej stronie męskie po drugiej żeńskie. I tu dokonujesz małej przeróbki a mianowicie mostkujesz sygnał sterujący radiem a jego głównym zasilaniem. W stilo oryginalnie nie ma czegoś takiego bo radio jest sterowane przez CAN. Możesz nie mostkować a np. pociągnąć sobie sygnał za stacyjką jak ci zależy żeby radio wyłączało się wraz z zapłonem. Nie musisz kupować gotowych kostek tylko możesz przerobić już istniejące. Mi zależało na pozostawieniu oryginału w razie gdyby trzeba było na szybko wrócić do oryginału. Dodatkowo musisz kupić adapter aby radio zamontować i koniecznie musisz wyjąć kieszeń od oryginalnego radia. Warto pamiętać o adapterze do przewodu antenowego. Oryginalne głośniki szybko wyplujesz tym radiem bo ma dużo większą moc skuteczną od Visteona. Warto dać głośniki 35-40W. nie większe.
Ło Panie, to stary silnik jest. Gęstego oleju mu trza. Minerala mu nalejemy.

akira222
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Artur
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 133 koni
Kolor: Siwy

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: akira222 » 10 lip 2019, 14:58

Dziękuje za odpisanie czy adapter do zamocowania to coś takiego by było? https://multisort.pl/product/Ramka-radi ... 15078.html

Awatar użytkownika
fiter19
Klubowicz
Posty: 559
Imie: Jan
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: JTD 1.9 115km
Kolor: Granatowy

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: fiter19 » 12 lip 2019, 05:07

Tak, to będzie pasowało. Ja co prawda moje radio dostałem jako prezent ale wypytałem o cenę i okazało się że jak by zamówili je z polskiego magazynu to koszt by był ok 400zł.. Jest firma na Allegro która zamawia radia bezpośrednio z Chin. wtedy koszt takiego radia wynosi ok 150zł. Nie ma bólu bo gdyby okazało się że radio jest wadliwe to reklamujesz je w Polsce. Do czego zmierzam? ja kupiłem samą ramkę za 57zł bez kieszeni i radio zamontowałem po swojemu do ramki. No ramka z kieszenią droższa niż samo radio.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ło Panie, to stary silnik jest. Gęstego oleju mu trza. Minerala mu nalejemy.

akira222
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Artur
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 133 koni
Kolor: Siwy

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: akira222 » 12 lip 2019, 20:35

A jestes w stanie podać nazwę tej firmy to może bym sie do nich zwrocił?

Blaviken
Nowy Klubowicz
Posty: 70
Imie: Marek
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170HP
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: Blaviken » 15 lip 2019, 19:17

sporo tego (https://allegro.pl/oferta/radio-samocho ... d6604cf017), chyba też sobie wezmę, za te pieniądze to nawet jak to gunwo będzie to nie szkoda...

i tak pewnie będzie grał lepiej niż seria, nie wiem jak visteony ale cn+ gra strasznie...

Fiter jak z responsywnością i stabilnością działania w czymś takim?
Wyrzuciłem SS i wstawiłem manuala, jak coś to śmiało pytać ;D

Awatar użytkownika
AdamuS91
Moderator
Posty: 785
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo Hatchback 3D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: 632 BLACK METALLESCENTE
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=215072#p215072
Lokalizacja: Zbąszyń / WLKP
Kontaktowanie:

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: AdamuS91 » 15 lip 2019, 20:22

Za taką kwotę to będzie dobrze jak się włączy... Za tyle to nawet grającego 1DIN się nie kupi xD

Blaviken
Nowy Klubowicz
Posty: 70
Imie: Marek
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170HP
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: Blaviken » 15 lip 2019, 22:37

podejmuję wyzwanie - https://centrumelektroniki.pl/Radio_sam ... 75912.html chociaż przyznaję że nie miałem go w rękach.

Za to rozkręcałem i odsłuchiwałem dziesiątki tych (hit na serwisie bo mają inny rozkład pinów zasilania, a nikt przecież nie czyta instrukcji) https://centrumelektroniki.pl/Radioodtw ... 99536.html
i uwierz mi, gra lepiej od cn+;p

Oczywiście obie ceny z polskiej dystrybucji, magazynowane na miejscu, wliczone cła, podatki, zysk itp
Wyrzuciłem SS i wstawiłem manuala, jak coś to śmiało pytać ;D

gienkollo
Nowy Klubowicz
Posty: 80
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16V/2.4 20V
Kolor: 246/841A
Lokalizacja: Chorzów

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: gienkollo » 16 lip 2019, 16:06

Fiter19, a daj no jakiś link do tej ramki co zakupiłeś, bo wyglada ze nie ma ona tych dziur na śruby we froncie a to sie przewija w większości tych ramek, a to nie pasuje mi w nich. Ta wyglada ładnie jakby ją pociągnąć jakąś struktura żeby podpasowac ją do faktury deski, schowka to mozna by uzyskac ciekawy efekt.
A co do radia to ja mam w planie właśnie od chińczyka sobie zakupić jednostkę marki Joying dwu dinową z pokrętłem i kilkoma fizycznymi przyciskami, (7 cali) no i przede wszystkim z Androidem i całkiem sensownymi bebechami.
Obrazek
Ja uważam ze lepiej dołożyć troche grosza i kupić coś co w pełni zaspokoi moje potrzeby wobec funkcjonalności takiego urządzenia w samochodzie.
No bo gdyby nie to to cn+ wygląda najsensowniej skomponowany z resztą wnetrza w Stilo.



Wysłane z mojego X5pro przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
fiter19
Klubowicz
Posty: 559
Imie: Jan
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: JTD 1.9 115km
Kolor: Granatowy

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: fiter19 » 16 lip 2019, 20:59

Blaviken pisze:sporo tego (https://allegro.pl/oferta/radio-samocho ... d6604cf017), chyba też sobie wezmę, za te pieniądze to nawet jak to gunwo będzie to nie szkoda...

i tak pewnie będzie grał lepiej niż seria, nie wiem jak visteony ale cn+ gra strasznie...

Fiter jak z responsywnością i stabilnością działania w czymś takim?

https://allegro.pl/oferta/ramka-radiowa ... NDM1YTk%3D

A co do responsywności to ja jestem zadowolony na 4 z małym plusem. No sam jestem w szoku jak to działa. Na 35 watowych Pionierkach oryginalny Visteon puchł i bałem się że mi te głośniki po prostu spali bo był za słaby. Chińczyk gra o niebo lepiej od oryginału!!!!!!!!!!!
Ło Panie, to stary silnik jest. Gęstego oleju mu trza. Minerala mu nalejemy.

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 61
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: kitor » 17 lip 2019, 07:27

A ktoś ma coś do polecenia z Androidem w 2din? W sumie zależy mi na Yanosiku, może wejście na kamerę cofania (no i minimum możliwością podpięcia modemu lte po usb) więc cokolwiek z androidem powinno dać radę
Jedyne znane mi 'dedyki' wyglądające jak fabryczne to $300+, co jednak jest lekką przesadą jak za chiński tablet z pasującą obudową...

gienkollo
Nowy Klubowicz
Posty: 80
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16V/2.4 20V
Kolor: 246/841A
Lokalizacja: Chorzów

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: gienkollo » 17 lip 2019, 07:31

Nie ma nic oprócz tych które wspominałeś niby pasują ale same wygladaja jak kupa z włosem, no na tanią chińszczyzne właściwie.


Wysłane z mojego X5pro przy użyciu Tapatalka

akira222
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Artur
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 133 koni
Kolor: Siwy

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: akira222 » 25 lip 2019, 10:22

Ktora ramka będzie idealna do tego modelu JOYING JY-UO135N4GS co bym nie kupił czegoś bezmyślnie i tego nie żałował?

gienkollo
Nowy Klubowicz
Posty: 80
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16V/2.4 20V
Kolor: 246/841A
Lokalizacja: Chorzów

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: gienkollo » 27 lip 2019, 06:32

Zdaje mi sie ze najlepszym typem jest ramka z dodatkowym schowkiem ktory da sie usunąć, przestawić, pasuje pod 1 DIN jak i pod 2 DIN.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=8291672161
No i nie ma tych dziur na śruby od frontu ktore IMO wygladaja kiepsko.

Wysłane z mojego X5pro przy użyciu Tapatalka

akira222
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Artur
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 133 koni
Kolor: Siwy

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: akira222 » 29 lip 2019, 10:17

Wiem że męcze was tu wszystkich ale ja być totalnie zielony.Czy jest mi potrzebna ta metalowa ramka puszka klatk co w tej ramce https://multisort.pl/product/Ramka-radi ... 15078.html do tego by wsadzić chinczyka?Bo w tej aukcji w tej ramce https://allegro.pl/oferta/ramka-montazo ... 8291672161 nie ma tej puszki metalowej.

Awatar użytkownika
fiter19
Klubowicz
Posty: 559
Imie: Jan
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: JTD 1.9 115km
Kolor: Granatowy

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: fiter19 » 31 lip 2019, 21:44

Ja sobie podarowałem metalową ramkę i radio estetycznie.........przykleiłem do samej ramki. Użyłem do tego kleju dwuskładnikowego. Ten zestaw kosztuje więcej niż kosztowało całe radio. poza tym radio bez płyty CD jest bardzo płytkie. Obawiam się że nie było by możliwości zamontowania go do tej blachy.
Ło Panie, to stary silnik jest. Gęstego oleju mu trza. Minerala mu nalejemy.

gienkollo
Nowy Klubowicz
Posty: 80
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16V/2.4 20V
Kolor: 246/841A
Lokalizacja: Chorzów

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: gienkollo » 01 sie 2019, 04:38

Do Joyinga w zestawie jest ramka o ile sie orientuje, którą można by przymocować do tej kieszeni uważam bez większego problemu.

Wysłane z mojego X5pro przy użyciu Tapatalka

akira222
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Artur
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 133 koni
Kolor: Siwy

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: akira222 » 11 sie 2019, 21:28

Siema to znow ja podłączyłem radio po nocy radio rozładowało mi akumulator co zrobiłem nie tak? Czy mogł by mi dać schemat jak to podłączyć tak mniej więcej?Z gory dziękuje za odpowiedz.

gienkollo
Nowy Klubowicz
Posty: 80
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16V/2.4 20V
Kolor: 246/841A
Lokalizacja: Chorzów

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: gienkollo » 12 sie 2019, 04:16

W Stilo nie ma plusa po kluczyku w ISO stockowe radio jesrlt wzbudzane po linii CAN, potrzebujesz albo dorobić plusa po stacyjce albo w ustawieniu urzadzenia opcje zarządzania energią.
Plus po stacyjce jest oznaczony jako ACC schemat podłączenia jest najczęściej na gornej obudowie radia.
Swoją drogą jest na forum conajmniej kilka tematów tego typu.
BTW pokaz fote jak ci to wyszło bo jestem bardzo ciekawy jak leży.


Wysłane z mojego X5pro przy użyciu Tapatalka

akira222
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Artur
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 133 koni
Kolor: Siwy

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: akira222 » 16 sie 2019, 17:35

Witam i od razu dziękuje za pomoc zrobiłem jak kolega poinformował ACC po stacyjce i wszystko śmiga jak należy i zamieszczam zdjęcia jak mi to wyszło pozdrawiam :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

gienkollo
Nowy Klubowicz
Posty: 80
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16V/2.4 20V
Kolor: 246/841A
Lokalizacja: Chorzów

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: gienkollo » 17 sie 2019, 11:33

Ciesze sie ze mogłem pomóc, a no i dzięki ze podzieliłeś sie efektem tego zestawienia, z tego co widze to mozna by się pokusić o nawet 10-cio calową jednostkę na dwa DIN, ewentualne ten potworek na single DIN z tym ekranem.
Szkoda tylko ze nie ma go w takiej konfiguracji jak ten co ty nabyłes(volume knob oraz przyciski) a niestety widze tylko z dotykowymi przyciskami.

Wysłane z mojego X5pro przy użyciu Tapatalka

akira222
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Artur
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 133 koni
Kolor: Siwy

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: akira222 » 18 sie 2019, 14:06

Ja z tego smoka jestem zadowolony wszystko śmiga jak nalerzy i raz jeszcze dziękuje za wsparcie :)

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 61
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: kitor » 29 sie 2019, 06:21

A ja właśnie zamówiłem to cudo :D
https://www.aliexpress.com/item/33006076695.html

Wysyłka z PL, w tej chwili są jeszcze kody $7/$50, w sumie wyszło 210zł. Spodziewam się najgorszego crapu, ale za tą cenę mogę zaryzykować :sarkazm:

Z tego co udało mi się ustalić, bo oczywiście tego nigdzie nie napisali:
- Android 8.1 GO (ta edycja dla crapfonów)
- 1GB ramu
- 16GB flasha
- 1024x600px 10" :hah: (retina w macbooku 12" lubi to)
- modułu CAN do obsługi kierownicy brak w komplecie (o ile w ogóle by w Stilo zadziałał)
- Na zdjęciach w sieci wygląda że lcd nie ma tragicznych kątów widzenia.
- Jakiś rodak w komentarzach napisał że wystarcza mu jednocześnie do Yanosika i map Google, więcej aplikacji w tle nie wytrzymuje ;)

A dlaczego to? Bo właśnie 10". 2DIN w Stilo wygląda IMO tragicznie z tymi ramkami, a to powinno wystawać ponad panel przykrywając go. Zresztą jak nie będzie pasować to patrząc po Allegro, nie stracę na tym zakupie.
Także tego, zobaczymy jak dojdzie. Acz ramkę do 2 din planuję kupić dopiero po sprawdzeniu że w ogóle działa :)

gienkollo
Nowy Klubowicz
Posty: 80
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16V/2.4 20V
Kolor: 246/841A
Lokalizacja: Chorzów

Re: Problem z komputerem i dziwne błedy podczas jazdy

Postautor: gienkollo » 29 sie 2019, 06:44

No i spoko, na pewno wiecej funkcjonalności w nim niż w cn+
Jak juz zainstalujesz podziel się foto jak to wyszło, ja natomiast planuje takie o
https://s.click.aliexpress.com/e/muLmnqi4 musze tylko jeszcze pomierzyć czy uda się to dorzeźbić ażeby pasowało.
No ma to niski priorytet wiec pewnie to jeszcze zaczeka z realizacją jakis czas.

Wysłane z mojego X5pro przy użyciu Tapatalka

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 61
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Zmiana oryginalnego Visteona

Postautor: kitor » 03 wrz 2019, 08:37

Chińczycy mnie zaskoczyli i właśnie moje cudo przyszło.
Jakieś sugestie skąd podprowadzić plusa po stacyjce i sygnał wstecznego do kamery cofania?

@akira222 - co to za ramka do 2DIN? Przecież ona kompletnie nie przypomina kształcem oryginalnego radia.
[e] widzę że generalnie ramki 2DIN wystają. Chyba jednak poszukam jakiegoś trupa Visteona i wytnę dziurę w przednim panelu - w końcu moje i tak "wystaje".



Wróć do „Car Audio”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości