Obrazek

Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze.
piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 341
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: piotrekx1994 » 01 cze 2018, 14:43

Ok, czekam na spokojnie :) pytanie za 100 pkt. Czy kazde radio z bravo ma auxa?

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 887
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: paveu » 01 cze 2018, 22:37

piotrekx1994 pisze:Ok, czekam na spokojnie :) pytanie za 100 pkt. Czy kazde radio z bravo ma auxa?

I czy każde radio z bravo ma mp3?

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 341
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: piotrekx1994 » 02 cze 2018, 08:42

Mp3 to wiem,ze nie każde, ale jak z aux?

Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 856
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: _marcin00_ » 02 cze 2018, 14:29

Z mp3 w radiu z bravo jest tak samo jak w radiu że stilo - nie ma napisu mp3 na panelu przednim to jest tylko cd.
Obrazek

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 47
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 03 cze 2018, 12:02

Moje z aux to chyba najpopularniejsze na Allegro vp6fcf-18c815-af

Co do instrukcji, właśnie poskładałem wszystko i stwierdziłem że nie działa :D ale wiem też dlaczego (bo i sposobem odpaliłem, ale to nie nadaje się do montażu chwilowo)
W radiu ze Stilo (VP4FCF-18C838-DA) cała logika jest na 5V, w Bravo na 3.3V. Jest wersja Arduino Pro MIcro na 3.3v.
Oczy-wiście tylko Aliexpress bo u nas widzę same wersje 5v ;/

Swoją drogą to może wyjaśniać różnicę w jasności podświetlenia o której ktoś tu wspominał.

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 341
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: piotrekx1994 » 03 cze 2018, 13:00

Konwerter stanow logicznych wystraczy :) dla tych co nie wiedzą o co chodzi, to 3,3v przy logice 5v to już daje stan wysoki, niestety przy 5v przy logice 3,3v powoduje duże szkody: D

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 47
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 03 cze 2018, 13:54

Nie wystarczy. Miejsce gdzie podwędzałem zasilanie dla układu (pin 3, licząc że jedynka na taśmie jest czerwona) też zamiast 5v jest 3.3v.
A Pro MIcro 5v ma 16mhz (kwarc), 3.3v ma 8mhz (z 16 nie wyrobi) więc trochę lipa bo nie ma skąd podwędzić zasilania 5v w radiu.
Teoretycznie na wersji 5v wystarczyło by wyrzucić stabilizator (i tak zasilanie z radia go pomija) i podmienić kwarc, spróbuję tędy ;)

Stany logiczne akurat paradoksalnie nie są problemem bo logiczną "jedynką" jest masa (procek ma pullupy na wejściach) i przy zasilaniu arduino z zewnątrz niby działało, choć długo się nie bawiłem.

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 341
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: piotrekx1994 » 03 cze 2018, 21:27

Ok, 5V wiem, że można wyciągnąc z gniazda dla zmieniarki, przynajmniej w stilo, do tego przekaźnik z zasilaniem po włączenia radia (np. jakimś tranzystorem to wysterować) i heja. Nie bardzo rozumiem problemu z kwarcem. Jak rozumiem, ze 1 w układzie pojawia się dla 0 na wejsciu/wyjściu? Jeśli stan wysoki jest sterowany napięciem od 3,3V do 5V, a arduino na wyjściu ma 5V, zaś bravo oczekuje 3.3V to dlaczego by nie konwerter stanów? Dopytuje, bo za głupi jestem w elektronice :D

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 47
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 03 cze 2018, 21:35

5V można pociągnąć skądkolwiek. Założenie było jednak takie żeby zrobić jak najmniejszy bałagan (płytka wstawiona w taśmę, koniec), bo jak chcesz zrobić rzeź to na trzeciej stronie kolega @józek zwyczajnie przerobił ścieżki na PCB :)
Z gniazdem zmieniarki musiałbym sprawdzić, ale wciąż modyfikacja Pro Micro w wersji 5v na nasze potrzeby to powinno być podmienienie kwarcu i koniec. Zamówiłem już stosowny sztuk dwie za złotówkę, zobaczymy jak przyjdzie ;)
Wtedy nie trzeba będzie robić całej dodatkowej elektroniki dookoła. Tu tranzystor, tam konwerter stanów, prościej wymienić radio na nie-fabryczne :D

Jak rozumiem, ze 1 w układzie pojawia się dla 0 na wejsciu/wyjściu?

W załączniku klawiatura z Stilo. W Bravo różni się procesorem i tym że rezystory pull-up ciągną do 3.3v a nie 5v.

Tak, stany logiczne są odwrócone - masa to jedynka, 3.3/5v to zero.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 341
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: piotrekx1994 » 04 cze 2018, 05:02

No dobra, ja odpadam :D czekam aż bedzie to zrobione dobrze przez kogoś: D powodzenia!

peter_paul
Nowy Klubowicz
Posty: 101
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Niebieski
Lokalizacja: Orneta

Re: RE: Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: peter_paul » 04 cze 2018, 07:36

kitor pisze:prościej wymienić radio na nie-fabryczne :D



To by bylo za proste i nie ma tej satysfakcji :p, powodzenia, trzymam kciuki

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 47
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 04 cze 2018, 15:28

Radio leży rozebrane z już przeciętą taśmą także raczej zależy mi na czasie ;)

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 47
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 06 cze 2018, 18:12

No niestety, to nie było takie proste, trzeba by jeszcze wypalać bootloader, ustawiać fusebity :(
Zamawiam od Chińczyków kilka sztuk tych w wersji 3.3v, jak się uda to pozostałe mogę oddać po kosztach. No ale to będzie za jakieś 3 tygodnie najwcześniej...

Co wesołe kontroler pod ten ambitny plan (bt, telefon z kierownicy itd - esp32) umie w 3.3 właśnie i leży w domu, ale to trzeba zakodować od zera więc nie mam zielonego pojęcia kiedy się tym zajmę ;)

Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 856
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: _marcin00_ » 07 cze 2018, 13:26

Tak patrzę na przeróbkę radia z użyciem procesora i z jednej strony ciekawe rozwiązanie, bo można zrobić to estetyczniej, ale jest i druga strona... Dodatkowe koszty związane z zakupem płytki z procem, do tego zaprogramowanie i ingerencja w radio. Dużo tego i cała operacja wg mnie przestaje być atrakcyjna, nie żebym nie umiał tego zrobić, tylko przypomina to strzelanie z armaty do otwartych drzwi. Bo jednak dużo prościej przeciąć kilka ścieżek na panelu z radia od stilo i dać kilka cienkich przewodów, gdzie cała modyfikacja zamyka się może w 2 zł, niż dostawiać procka który spełnia to samo zadanie. I kolejny plus drutmoda jest taki, że jest on odwracalny, a tutaj masz pociętą taśmę.
Obrazek

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 887
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: paveu » 07 cze 2018, 16:05

Wrzućcie jakiś manual przepięcia tej taśmy z radia Bravo do panelu Stilo.Myślę,że wiele osób to zainteresuje.

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 341
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: piotrekx1994 » 07 cze 2018, 19:55

Też bym był zainteresowany dokładnym opisem przecinania ścieżek itd

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 47
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 08 cze 2018, 08:46

_marcin00_ pisze:TDużo tego i cała operacja wg mnie przestaje być atrakcyjna, nie żebym nie umiał tego zrobić, tylko przypomina to strzelanie z armaty do otwartych drzwi. Bo jednak dużo prościej przeciąć kilka ścieżek na panelu z radia od stilo i dać kilka cienkich przewodów, gdzie cała modyfikacja zamyka się może w 2 zł, niż dostawiać procka który spełnia to samo zadanie. I kolejny plus drutmoda jest taki, że jest on odwracalny, a tutaj masz pociętą taśmę.


Niestety tu się mylisz.
TL;DR: Masz tu dwie kompletnie niezgodne z sobą klawiatury które jedyne co mają wspólnego to że wprowadzają te same "znaki" tą samą ilością klawiszy.

Nie da się po prostu zamienić pinów w taśmie. Macierz klawiatury jest zupełnie inna, i jak byś nie żonglował wierszami i kolumnami, nie dojdziesz do układu który jest chociaż odrobinę podobny do Stilo (max chyba 4 klawisze się pokrywają w najlepszym przypadku).

Opcje są dwie - albo na płytce z przyciskami przecinasz ścieżki idące do każdego z przycisków (!) i lutujesz później minimum 34 kable (po dwa na 17 przycisków) do przeciętych ścieżek tak aby pokrywały się z Bravo. To jest prawdziwa rzeźba bo trzeba lutować do ścieżek po zdrapaniu izolacji. I poprowadzić kable tak żeby nie przeszkadzały w wciskaniu przycisków.

Opcja druga to przecięcie jedenastu kabli na taśmie (4 kolumy, 5 wierszy, masa i zasilanie) i polutowanie ich do kontrolera za 20zł. Na taśmie jest od cholery wolnego miejsca.

A opcja 2 i pół (taka jak sobie robię) to przecięcie taśmy w pół, zaciśnięcie złącza 2x10 pin na obu stronach i przygotowanie płytki drukowanej w którą należy wlutować kontroler i dwa gniazda w które będzie wpięta taśma. To już w ogóle czyste rozwiązanie i całkowity koszt <30zł. Jak to się uda to bez problemu mogę wytrawić tyle płytek ile mi zostanie kontrolerów i oddać to jako "kity" ;)

Ofc w moim przypadku opcja dwa i pół wynika z tego że później mam zamiar podmienić kontroler na ten który ma w założeniach obsłużyć jeszcze BT i kierownicę multifunkcyjną.

[e]
Już po pracy, mam dostęp do plików. Tak wyglądają macierze dla Bravo i Stilo.
Obrazek

Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 856
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: _marcin00_ » 11 cze 2018, 06:56

Tylko wiesz... ja zrobiłem drutmoda i wiem jak to wygląda. Wszystkich ścieżek nie trzeba przecinać, lutowania trochę jest ale działało.

Z BT fajna sprawa i taki mod rzeczywiście ma sens i jestem ciekawy efektu końcowego. Ja zrezygnowałem z radia od bravo bo nie oferuje niczego więcej (poza wejściem AUX, którego nie potrzebuję) od oryginalnego radia mp3 ze stilo. Co więcej przy radiu z bravo miałem problem ze sterowaniem subwooferem - są pozamieniane piny i mniejsza wydajność prądowa wyjścia sterującego, nie działa też podświetlenie klawiszy jak silnik jest uruchomiony i wyłączone radio. Niby drobiazgi, które można poprawić zwłaszcza jak ma się do dyspozycji dodatkową płytkę z kontrolerem, ja odpuściłem bo to nie było warte czasu poświęconego na dłubanie :)
Obrazek

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 47
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 11 cze 2018, 09:04

Suba nie mam - o tym nie wiedziałem. Podświetlenie rzeczywiście tak działa ale to raczej drobiazg.
Nie zwróciłem uwagi że to Ty robiłeś drutmoda, no ale dla kogoś kto nie ma obycia z lutownicą IMO prostsze będzie cięcie taśmy.

Tak czy siak, u mnie od początku pomysł z kontrolerem wynikał z tego że chciałem mieć możliwość przełączania zapisanych stacji z kierownicy. To że później okazało się że CAN to inna sprawa ;) a Pro Micro miałem na biurku więc było idealne do rozgryzienia jak ta klawiatura działa, szczególnie że jestem z zawodu programistą a nie elektronikiem :) No a mając już ESP32 z obsługą CAN i BT no to obługa telefonu z kierownicy sama się nasunęła ;)

Bluetooth za 20zł można wpiąć w Aux, natomiast co mnie własnie denerwuje to konieczność włączania go za każdym razem ręcznie (a i tak aux mam wyciągnięty w lewejścianie górnego schowka więc jest całkiem wygodny dostęp).

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 47
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 07 lip 2018, 21:22

Kontrolery dotarły. Chińczycy nie zawiedli, kontrolery 3.3v nie działają z 3.3v, działają za to z 5... (tak uważnie czytali schemat że zrobili zworę na odwrót - i zarówno wersję 3.3v i 5v testują na 5v).
Ech, czas się zabrać za tą bardziej ambitną wersję z kierownicą i ESP32.



Wróć do „Car Audio”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości