zmiana koloru podswietlenia

Koła, spojlery, grille, lotki, blendy z pominięciem rezania.
bahranek
Nowy Klubowicz
Posty: 15
Imie: kamil
Auto: stilo
Silnik: 1,2
Kolor: czarny
Lokalizacja: barlinek

zmiana koloru podswietlenia

Postautor: bahranek » 03 paź 2014, 18:42

czy ktos probowal zmienic kolor podswietlenia np w panelu sterowania szybami czy menu komputera cos takiego jak na fotce
jakich diod uzyc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2014, 05:42 przez bahranek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4877
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: Mazi » 03 paź 2014, 18:47

Nie robiłem tego bo zrobił to poprzedni właściciel, ale rozbierałem oba te panele. Pod każdym przyciskiem jest praktycznie osobna dioda, wylotuwanie ich to tylko lutownica z ostrym grotem i diody :P
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z selespeed ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
MyLifebeLike
Klubowicz
***
Posty: 688
Imie: Krzysiek
Auto: Było Stilo jest AR 159 SW
Silnik: 1.9 JTDm 16 V
Kolor: Black
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=7464
Lokalizacja: Rudnik Mały/Częstochowa

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: MyLifebeLike » 04 paź 2014, 13:48

W swoim stilo mam zmienione całe podświetlanie na czerwone a zegary mam zrobione na biało jak w audi do tego obrócone folie polaryzacyjne na wyświetlaczach na negatyw jak będę miał trochę wolnego to zrobię fotki i wstawię na forum

Awatar użytkownika
Signe
Nowy Klubowicz
Posty: 24
Imie: Kacper
Auto: '06 Alfa Romeo 147 3D
Silnik: 1.6 16V 120KM
Kolor: Srebrny
Lokalizacja: Cz-wa/Ludwigshafen

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: Signe » 04 paź 2014, 14:04

Tak jak kolega wyżej, pod każdym przyciskiem jest osobna dioda. Potrzebujesz diody PLCC2, które są diabelsko małe :P Żeby je przelutować potrzebujesz pewną rączkę i dużo wyczucia ^^ Jak jeszcze miałem Stilo, chciałem u siebie wymienić wszystkie na białe (łącznie z zegarami), ale już nie zdążyłem :(
Co do zegarów, gdzieś w sieci widziałem foto układu na którym było pokazane które elementy są podświetlone którymi diodami, ale podobno jest dużo zabawy z rozbieraniem, składaniem itd. tych zegarów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tosterkovsky
Starszy Klubowicz
Posty: 1213
Imie: Piotr
Auto: Fiat
Silnik: 1.9 JTD (85 Kw 115 PS)
Kolor: 841/A (Nero Moire' VR.)
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6364
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: Tosterkovsky » 04 paź 2014, 17:44

Signe pisze:PLCC2


to Ty chyba nie lutowałeś jeszcze 1206 :D takie małe skurczybyki, że końcówka pęsety zakrywa go całego :P
żeby nie było oftoopu, potrzebujesz dobrej lutownicy z bardzo cienkim grotem (ta zwyczajna za 20zł nie da rady). Sam używałem do 1206 stacji lutowniczej elwik RT-24 Obrazek
z grotem nr 4
Obrazek
... lutownica dość droga, ale jeśli cokolwiek lutujesz to docenisz ten sprzęt :)
Obrazek

Fabbrica Italiana di Automobili Torino

Obrazek

Awatar użytkownika
Ucho
Klubowicz
Posty: 395
Imie: Marcin
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Velvet Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7451
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: Ucho » 04 paź 2014, 21:14

Do jednorazowego lutowania idzie kupic chinola za 50pln z tymi samymi grotami
when nothing goes right ..... go left :)

Awatar użytkownika
Tosterkovsky
Starszy Klubowicz
Posty: 1213
Imie: Piotr
Auto: Fiat
Silnik: 1.9 JTD (85 Kw 115 PS)
Kolor: 841/A (Nero Moire' VR.)
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6364
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: Tosterkovsky » 04 paź 2014, 21:19

Ja szczerze mówiąc nie spotkałem się jeszcze z dobrą lutownicą za 50zł tak by móc bez żadnego problemu lutować, ale może na jeden raz jak ktoś chce się pobawić to da radę ;)

@down co racja, to racja ;) Lecz będąc obiektywnym... przez 8 lat jak mam styczność z lutownicą, lepszej nie miałem, a skromnie mówiąc paręnaście trzymałem w ręku :) Do układów małych typu smd akurat ustawienie temperatury jest dość ważne (szczególnie jak masz te małe tranzystorki :viva: ). Jeśli chcesz zrobić porządnie to w tym wypadku nie tylko umiejętności się liczą, bo tańsze lutownice po prostu nie dadzą Ci nic zrobić: szczególnie poprzez niedobranie odpowiedniej temperatury... chyba, że chcesz zrobić to na odwal się z 'zadziorami' oraz przegrzaną cyną ;)
Ostatnio zmieniony 04 paź 2014, 22:29 przez Tosterkovsky, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Fabbrica Italiana di Automobili Torino

Obrazek

Awatar użytkownika
Ucho
Klubowicz
Posty: 395
Imie: Marcin
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Velvet Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7451
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: Ucho » 04 paź 2014, 21:35

Zaraz poleci opieprz o off ale lutownica a umiejetnosc lutowania to drugie :)

Natomiast mnie zastanawia lutowanie w liczniku czy zdjecie wskazowek nie wymaga jakijs kalibracji pozniej?


Tak w temacie http://forum.stiloclub.it/viewtopic.php?f=14&t=7334
when nothing goes right ..... go left :)

Awatar użytkownika
Mixed
Nowy Klubowicz
Posty: 20
Imie: David
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 16V 133Km
Lokalizacja: Wrocław

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: Mixed » 04 paź 2014, 23:59

Też Bedę się brał z czasem za podświetlenie, robiłem już to w hondzie, roverze, nissanie i innych paru autach, ale tam to była łatwizna w porównaniu do stilo.. nie wiem czy dam rade małe luty takie porobić, nie mam japońskich rączek niestety ;(



Dzięki, motywuje do działania :) I ułatwia robotę trochę.
Lotis project powered by Mixed

Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 843
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: _marcin00_ » 06 paź 2014, 07:16

Robiłem kilka razy zmianę koloru podświetlenia w Punto II, bez problemu przy odrobinie wprawy robiłem to przy pomocy zwykłej transformatorówki 75W z ostrym grotem i pęsety, tam również są diody 1206 :) W stilo chyba będę robił negatyw wyświetlacza w zegarach i radiu, ale pomarańczowe podświetlenie zostanie :) W radiu w stilo dołożyłem podświetlenie szczeliny na płytę CD - bez najmniejszych problemów również tą samą transformatorówką :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ucho
Klubowicz
Posty: 395
Imie: Marcin
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Velvet Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7451
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: Ucho » 06 paź 2014, 10:02

ja myślę nad zmiana także ale będę lutował chyba białe podświetlanie, chyba że znajdę diody niebieskie przechodzące w turkus, sam niebieski jest dla mnie za ostry
when nothing goes right ..... go left :)

Awatar użytkownika
Tosterkovsky
Starszy Klubowicz
Posty: 1213
Imie: Piotr
Auto: Fiat
Silnik: 1.9 JTD (85 Kw 115 PS)
Kolor: 841/A (Nero Moire' VR.)
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6364
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: Tosterkovsky » 06 paź 2014, 10:27

_marcin00_ pisze:przy odrobinie wprawy
jeśli człowiek pyta o to jak to zrobić to nie sądzę by miał większą wprawę w tym :D
Ogólnie nie mówię, że jest to niemożliwe :) Mówię tylko, że jakość wykonania oraz przyjemność z pracy (a to też tutaj jest ważne, żeby po dwóch diodach nie pluł sobie w brodę) przy wykorzystaniu lepszej klasy sprzętu jest o wiele większa :D A lutownicę zawsze można odsprzedać praktycznie w kosztach nowej ;)

Co do podświetlenia, mi się jednak wydaje, że w stilonie pasuje biały i i ten pomarańcz ;) O wiele mniej roboty, (moim zdaniem) ładniej oraz nie wygląda jak wieśwagen :P
Obrazek

Fabbrica Italiana di Automobili Torino

Obrazek

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4877
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: Mazi » 06 paź 2014, 10:48

Tosterkovsky pisze:Co do podświetlenia, mi się jednak wydaje, że w stilonie pasuje biały i i ten pomarańcz O wiele mniej roboty, (moim zdaniem) ładniej oraz nie wygląda jak wieśwagen

U mnie jest tak zrobione i wygląda moim zdaniem jak fabryka.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z selespeed ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
MyLifebeLike
Klubowicz
***
Posty: 688
Imie: Krzysiek
Auto: Było Stilo jest AR 159 SW
Silnik: 1.9 JTDm 16 V
Kolor: Black
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=7464
Lokalizacja: Rudnik Mały/Częstochowa

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: MyLifebeLike » 06 paź 2014, 18:38

Witam obiecałem fotki to wstawiam kilka zmienionego podświetlania i wyświetlaczy na negatyw

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

artcri7
Nowy Klubowicz
Posty: 69
Imie: Artur
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Lokalizacja: Zarzyce W

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: artcri7 » 21 paź 2014, 18:14

jak wlutować diody do przycisków od podświetlania lampek i przycisków od skywindow bo nie wiem jak je ustawić gdzie plusem a gdzie minusem.. :(

Awatar użytkownika
Ucho
Klubowicz
Posty: 395
Imie: Marcin
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Velvet Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7451
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: Ucho » 21 paź 2014, 20:30

Bierzesz miernik ustawiasz na sprawdzanie ciągłości przewodu i sprawdzasz jak zapali to wiesz gdzie plus gdzie minus
when nothing goes right ..... go left :)

artcri7
Nowy Klubowicz
Posty: 69
Imie: Artur
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Lokalizacja: Zarzyce W

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: artcri7 » 22 paź 2014, 12:38

Tyle to ja też wiem, myślałem że ktoś zdjęcie doda, ale miernika nie mam właśnie ale jakoś sobie może poradzę ;)

Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 843
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: _marcin00_ » 22 paź 2014, 12:42

Ja zawsze robię tak, że nowe lutuje tak samo jak stare :) Każda dioda ma oznaczoną polaryzację za pomocą ukośnego ścięcia na jednym boku, więc mazakiem zaznaczam na płytce gdzie było ścięcie oryginalnie i tak lutuje nową diodę :)
Obrazek

artcri7
Nowy Klubowicz
Posty: 69
Imie: Artur
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Lokalizacja: Zarzyce W

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: artcri7 » 23 paź 2014, 16:50

Dobra wsz
ystko już mam kupiłem miernik i dioda była spalona ;)
Ale następne pytanie czy po rozebraniu licznikow trzeba zrobic jakas kalibracje czy cos? Czy po zlozeniu bedzie tak jak wczesniej?

bahranek
Nowy Klubowicz
Posty: 15
Imie: kamil
Auto: stilo
Silnik: 1,2
Kolor: czarny
Lokalizacja: barlinek

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: bahranek » 24 paź 2014, 11:19

jakiej jasnosc diody powinna byc

Awatar użytkownika
MyLifebeLike
Klubowicz
***
Posty: 688
Imie: Krzysiek
Auto: Było Stilo jest AR 159 SW
Silnik: 1.9 JTDm 16 V
Kolor: Black
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=7464
Lokalizacja: Rudnik Mały/Częstochowa

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: MyLifebeLike » 24 paź 2014, 21:28

Jak zabieracie się za wymianę podświetlania w licznikach to uważajcie bo bardzo łatwo jest uszkodzić silniczki. Ja kalibracji nie robiłem zakładałem wskazówki minimalnie poniżej zera i patrzałem czy po przekręceniu kluczyka ustawia się idealnie na zero jeśli nie to wyłączałem zapłon wskazówka opadła i kręciłem ja przeciwnie do wskazówek zegara robiąc korektę do skutku aż po przekręceniu kluczyka były ustawione idealnie na zero metoda trochę mozolna ale skuteczna bo nie uszkodziłem ani jednego silniczka

artcri7
Nowy Klubowicz
Posty: 69
Imie: Artur
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Lokalizacja: Zarzyce W

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: artcri7 » 31 paź 2014, 14:46

a wskazówki jak wyciągnąć? na siłe czy jak?

Awatar użytkownika
MyLifebeLike
Klubowicz
***
Posty: 688
Imie: Krzysiek
Auto: Było Stilo jest AR 159 SW
Silnik: 1.9 JTDm 16 V
Kolor: Black
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=7464
Lokalizacja: Rudnik Mały/Częstochowa

Re: zmiana koloru podswietlenia

Postautor: MyLifebeLike » 31 paź 2014, 16:11

Ja przekręcałem delikatnie w lewo i jednocześnie ciągnąłem do góry ale trzeba zrobić to na prawdę delikatnie bo łatwo jest uszkodzić silniczki w zegarach

Awatar użytkownika
Lewczan
Nowy Klubowicz
***
Posty: 136
Imie: Piotr
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115 KM
Kolor: 647
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=13634
Lokalizacja: Wrocław

zmiana koloru podswietlenia

Postautor: Lewczan » 30 lis 2016, 07:54

Czy ktoś zmieniał podświetlenie na białe? Udało mi się zmienić podświetlenie prawie we wszystkich miejscach i mam problem z panelem od klimatyzacji automatycznej. Przyciski od tego panelu mają lekko żółty kolor, co powoduje, że podświetlenie w tym miejscu też ma taki żółtawy kolor. Kupiłem drugi panel i tam też przyciski mają takie zabarwienie. Pytanie czy mam pecha i trafiły mi się dwa panele z zżółkniętymi przyciskami czy po prostu Fiat tak ma? Jeśli tak ma, to znacie jakiś sposób jak je 'wybielić'?

Obrazek

Awatar użytkownika
dawid
Nowy Klubowicz
Posty: 196
Imie: Dawid
Auto: Fiat Bravo 1.9 Mjet+virus
Silnik: 1.9 mjet 160 KM
Kolor: szary epic
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=11823
Lokalizacja: Głuchołazy

zmiana koloru podswietlenia

Postautor: dawid » 30 lis 2016, 08:49

Wnetrze podświetlone na biało wygląda mega.U kogo robiłeś przekładkę klimy.Mam kompletną klimę automatyczną ale nie mam ani czasu ani miejsca gdzie to zrobić.



Wróć do „Tuning wizualny”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości