Intercooler Ducato

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
Awatar użytkownika
fanduc
Nowy Klubowicz
***
Posty: 102
Imie: Marcin
Auto: Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM
Kolor: Maserati Blue
Lokalizacja: ŚLĄSKIE Jaworzno

Intercooler Ducato

Postautor: fanduc » 22 paź 2016, 22:39

Witam. Czy taki intercooler ma "rację bytu " w JTD 1.9 115 Km ? Może ktoś spotkał się z taką zamianą ? http://allegro.pl/fiat-ducato-94-02-int ... 15146.html

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2721
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Intercooler Ducato

Postautor: ryan_cooper5 » 23 paź 2016, 07:58

oj nie wiem, nawet jeśli to sporo cięcia w zderzaku. Gdzieś na forum było o jakich wymiarach IC (znzlazłem - 550x180x65mm) pasuje najlepiej. Ale zawsze ktoś musi przetrzeć szlaki, jeśli chcesz się pobawić to kombinuj :D będzie dla potomnych :D

Awatar użytkownika
fanduc
Nowy Klubowicz
***
Posty: 102
Imie: Marcin
Auto: Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM
Kolor: Maserati Blue
Lokalizacja: ŚLĄSKIE Jaworzno

Re: Intercooler Ducato

Postautor: fanduc » 23 paź 2016, 12:28

Jeszcze zobaczę D . Wymiary podobne do oryginalnego . Dowiedziałem się że jeździ Stilo z takim intercoolerem :) . Jak się uda chętnie zobaczę na żywo .

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2721
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Intercooler Ducato

Postautor: ryan_cooper5 » 23 paź 2016, 13:32

nie zobaczyłem wymiarów i myślałem że to jakiś duży :P skoro wymiary podobne jak w Stilo to jaki sens wymieniać, nie wiem czy jest jakiś wydajniejszy...

Awatar użytkownika
fanduc
Nowy Klubowicz
***
Posty: 102
Imie: Marcin
Auto: Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM
Kolor: Maserati Blue
Lokalizacja: ŚLĄSKIE Jaworzno

Re: Intercooler Ducato

Postautor: fanduc » 23 paź 2016, 14:14

Wydajniejszy ...... tego właśnie chciałbym się dowiedzieć :D Jest trochę większy i cena za nowy zachęcająca . Dam znać jak na mierze Stilo które śmiga u mnie w mieście z takim ( chyba ) "ickiem " :> Raczej nikt z forum.

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3358
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Re: Intercooler Ducato

Postautor: Tomi » 24 paź 2016, 10:08

Po 1 to jeśli jest większy tylko trochę to efektu działania też będzie "trochę", po 2 to zabawa z orurowaniem, bo mocowania inne - pytanie czy opłaca się bawić, jeśli ma być wydajniejszy tylko "trochę", po 3 umiejscowienie intercoolera w oryginalnym miejscu może efekt "trochę" zmniejszyć do braku efektu, no chyba, że tak jak pisał kolega ryan_cooper5, porzeźbisz w zderzakum wywalisz tą małą kratkę i wyharatasz większą dziurę z lewej strony co by wpadało więcej powietrza. Nie bez powodu ludzie montują icki frontowo... gdyby umiejscowienie fabryczne zdawało egzamin, nikt nie montował by FMIC'a tylko pakowali by kwadratowe IC z lewej strony ;D

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5060
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Intercooler Ducato

Postautor: Mazi » 24 paź 2016, 10:45

Kiedyś widziałem też pomysł z podwójnym ICkiem z lewej strony jeden z prawej drugi tyle, że w stilo z prawej strony jest chłodniczka oleju chyba.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f ... 4&start=25

Awatar użytkownika
MyLifebeLike
Klubowicz
***
Posty: 688
Imie: Krzysiek
Auto: Było Stilo jest AR 159 SW
Silnik: 1.9 JTDm 16 V
Kolor: Black
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=7464
Lokalizacja: Rudnik Mały/Częstochowa

Re: Intercooler Ducato

Postautor: MyLifebeLike » 24 paź 2016, 21:19

1.9JTD 115 KM chyba nie ma chłodniczki oleju w 140 KM i 150 KM widziałem ale jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi

Awatar użytkownika
Patryk
Klubowicz
Posty: 605
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Blu Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7159
Lokalizacja: Lędziny | SBL

Re: Intercooler Ducato

Postautor: Patryk » 24 paź 2016, 21:42

Tak jak mówi Krzysiek. 115 nie ma chłodnicy oleju

Awatar użytkownika
fanduc
Nowy Klubowicz
***
Posty: 102
Imie: Marcin
Auto: Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM
Kolor: Maserati Blue
Lokalizacja: ŚLĄSKIE Jaworzno

Re: Intercooler Ducato

Postautor: fanduc » 25 paź 2016, 07:27

Kolego Tomi . Wszystko o czym piszesz zgadza się w 100 % . W moim przypadku jeśli muszę wymienić intercooler(rury też bo swoje mu już podały :D ) a mam możliwość kupienia takiego nowego od Ducato za parę groszy ....... To zaoszczędzić "trochę" $ robi różnicę . Bynajmniej dla mnie ;D Jeśli chodzi o wydajność to seryjny mi spokojnie wystarczy . Biorąc pod uwagę że w planach mam wirus w bezpiecznych granicach dla serii ;) Frontowy to już wyższy Level :> Co do dolotu to wszystkie trzy otwory w zderzaku mam z czarną siatką . Lepszego dolotu chyba nie potrzebuje.Istotą mojego pytania było to czy może ktoś już taki przeszczep robił i małym wysiłkiem można zastąpić seryjny . A gdyby zyskać jeszcze " trochę " na wydajności :viva: To czemu nie ? Dla jednego "trochę" to 100 a innego 10 :viva: :viva:

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2721
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Intercooler Ducato

Postautor: ryan_cooper5 » 25 paź 2016, 10:34

Fajnie by bylo jakby ktoś miał dostęp do takiego IC nawet uszkodzonego ze szrotu zeby go przymierzyć jak pasuje... A z frontowym nie ma aż tyle grzebania, rura i kilka złączek silikonowych :) gdzieś na forum nawet jeden klubowicz napisał jakie elementy trzeba kupić zeby frontowa wstawić i nie ma tragedii :) jak chcesz wirusowac to może lepiej iść w ta strone

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1246
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Re: Intercooler Ducato

Postautor: krisbe » 26 paź 2016, 06:02

No jak wirus to tylko frontowy. Tzn są ludzie, którzy robią chip bez ICka, ale wtedy przyrost jest "taki se". Już pomijam fakt jak auto będzie się zbierać zimą a jak latem.. Kwestia czy ICek miałby być jedno czy dwustronny jest dyskusyjna ;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 26 paź 2016, 14:00 przez krisbe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3358
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Re: Intercooler Ducato

Postautor: Tomi » 26 paź 2016, 10:07

krisbe pisze:No jak wirus to tylko frontowy. Tzn są ludzie, którzy robią chip bez ICka, ale wtedy przyrost jest "taki se".


Przyrost będzie taki sam, problem będzie taki, że latem z tego przyrostu sporo ucieknie ;D

krisbe pisze:Kwestia czy ICek miałby być jedno czy dwustronny jest dyskusyjna


Udowodniane było, że dwustronny jest wydajniejszy - dyskusyjna jest zasadność montażu znacznie droższego FMIC'a dwustronnego podczas gdy jednostronny przy przyrostach jakie można uzyskać w Stilo w zupełności wystarczy, ale to już nie na temat... choć może i na temat bo jak patrzę na budowę tego ducatowego to on właśnie jest jednostronny i zastanawia mnie czy tam jest w środku jakaś przegroda, żeby powietrze przeleciało przez cały, bo jeśli jej nie ma to może być nawet mniej wydajny niż ori.

fanduc pisze:Jeśli chodzi o wydajność to seryjny mi spokojnie wystarczy . Biorąc pod uwagę że w planach mam wirus w bezpiecznych granicach dla serii


Seryjny IC latem dla seryjnych parametrów jest za mały, a jak jeszcze masz zamiar dłubać program to auto spuchnie w gorące dni.

fanduc pisze:A gdyby zyskać jeszcze " trochę " na wydajności To czemu nie ?


Budowa IC z Ducato wg mnie może spowodować spadek wydajności o czym pisałem wyżej. Myślę, że jedyna opcja sprawdzenia zysków przy niewielkiej różnicy rozmiarów to spotkanie się dwoma autami o takich samych parametrach (jedno z IC ori drugie z IC ducatowym), pozostawienie ich do wystygnięcia, a następnie spałowanie na jednakowym odcinku i zmierzenie temperatury w dolocie.

Awatar użytkownika
explicit77
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2305
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: 1.9 JTD 154KM/307Nm
Kolor: Biały a raczej czarny;)
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9037
Lokalizacja: Marki

Re: Intercooler Ducato

Postautor: explicit77 » 26 paź 2016, 10:37

Dobrze prawi. Jak widać ogarnął się chłop po ślubie. Wódki mu nalać :piwo:
Rap wciąż jest ten sam, to tylko ja jestem starszy.

Awatar użytkownika
fanduc
Nowy Klubowicz
***
Posty: 102
Imie: Marcin
Auto: Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM
Kolor: Maserati Blue
Lokalizacja: ŚLĄSKIE Jaworzno

Re: Intercooler Ducato

Postautor: fanduc » 26 paź 2016, 12:15

Rozumie że na forum wszystkie JTD po wirusie śmigają na frontowym :D :D

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3358
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Re: Intercooler Ducato

Postautor: Tomi » 26 paź 2016, 13:13

explicit77 pisze:Wódki mu nalać


Wchodzę w to :what:

fanduc pisze:Rozumie że na forum wszystkie JTD po wirusie śmigają na frontowym


Oczywiście, że nie, ale skoro szukasz ochłodzenia dla turbiny to moim zdaniem nie tędy droga :)

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1246
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Re: Intercooler Ducato

Postautor: krisbe » 26 paź 2016, 14:04

Tomi wszystko ładnie wyjaśnił :)
Oczywiście przyrost będzie taki sam, tylko nagle jak będzie ciepło na dworze to konie padną :P
Wiem że każdy chce tanio a dobrze, ale czasem się nie da - zawsze warto poszukać używek FMIC :)

Awatar użytkownika
fanduc
Nowy Klubowicz
***
Posty: 102
Imie: Marcin
Auto: Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM
Kolor: Maserati Blue
Lokalizacja: ŚLĄSKIE Jaworzno

Re: Intercooler Ducato

Postautor: fanduc » 26 paź 2016, 15:46

Koledzy temat można zamknąć . Po namyśle ..... pójdę drogą "frontową " . :viva: Będzie co robić w zimie .

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2721
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Intercooler Ducato

Postautor: ryan_cooper5 » 26 paź 2016, 16:15

no i widzisz :D też się może w końcu za to zabiorę bo już od dawna sobie to obiecuje...

Awatar użytkownika
explicit77
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2305
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: 1.9 JTD 154KM/307Nm
Kolor: Biały a raczej czarny;)
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9037
Lokalizacja: Marki

Re: Intercooler Ducato

Postautor: explicit77 » 26 paź 2016, 17:00

fanduc pisze:Koledzy temat można zamknąć . Po namyśle ..... pójdę drogą "frontową " . :viva: Będzie co robić w zimie .

Jaka zima? Dzien roboty tak naprawde. Jakby co to gdzies tam w wuntku o mym aucie opisalem jak to w moim przypadku wygladalo.

--------------------- Dodano: 26 paź 2016, 18:00 ---------------------

A, i co by nie bylo. Chula do dzisiaj, nic sie nie dzieje, Pan bedzie zadowolony ;)
Rap wciąż jest ten sam, to tylko ja jestem starszy.

Awatar użytkownika
lamel1
Nowy Klubowicz
Posty: 168
Imie: Kamil
Auto: Fiat Stilo Abarth 5d
Silnik: 2.4 170HP
Kolor: Srebrny/Niebieski
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16461&p=196849#p196849
Lokalizacja: Kraków

Re: Intercooler Ducato

Postautor: lamel1 » 26 paź 2016, 22:36

Mazi pisze:Kiedyś widziałem też pomysł z podwójnym ICkiem z lewej strony jeden z prawej drugi tyle, że w stilo z prawej strony jest chłodniczka oleju chyba.
W drifcie takie rzeczy na porządku dziennym ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Samochód jest tak dobry, jak jego najgorsza część.

looki
Nowy Klubowicz
Posty: 81
Imie: Łukasz
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTDm 150KM/200KM
Kolor: Czarny
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... &start=100
Lokalizacja: Pyskowice

Re: Intercooler Ducato

Postautor: looki » 28 paź 2016, 18:44

Ja mam u siebie intercooler fmic.eu 550x180, mam chłodnice oleju i było trochę rzeźby



Wróć do „Tuning mechaniczny”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości