wyzsza moc

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
Awatar użytkownika
Rommie
Nowy Klubowicz
Posty: 239
Imie: Rommie
Auto: Vectra
Silnik: 220KM 2.5V6 X25XET
Kolor: Kapusta
Lokalizacja: Wołomin
Kontaktowanie:

Postautor: Rommie » 06 sie 2011, 12:32

Bardziej 170km niż 180km ale nie samym chipem.
Dlubany dolot oraz wydech. Wymieniony czujnik ciśnienia CR.

Ogólnie chip został zrobiony na maxa. Czyli ciśnienie paliwa oporowe ile może dać pompa oraz ciśnienie turbo tyle ile może max napompowac. Oczywiście mieszanka zagrana wmiare możliwości na dopuszczalnym poziomie zadymienia. Ogólnie chip jest zrobiony na moja odpowiedzialność bo osprzęt silnika jest wyżyłowany do granic możliwości.

Pozdrawiam.
Mocy zawsze jest za mało !!
Nie ponoszę odpowiedzialności za porady czy wskazówki zawarte w moich postach, masz swój rozum - robisz wszystko na własne ryzyko.

Awatar użytkownika
Bosman35
Nowy Klubowicz
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Bosman35 » 17 paź 2011, 13:03

Witam,
Mam Stilka 1.9 115 KM, chciałbym zwiększyć moc do ok. 150km, nie wiecie jak i gdzie można zrobić to tanio w Warszawie, lub okolicach?

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3369
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 17 paź 2011, 13:17

Bosman35 pisze: nie wiecie jak i gdzie można zrobić to tanio w Warszawie


W tym przypadku tanio raczej nie idzie w parze z dobrze. Jak chcesz tanio to na forum reklamował się kolega z okolic wawy który przy okazji usług RTV, stronienia anten sat i przerabianiu dekoderów zajmuje się również chipowaniem. Jeśli natomiast chcesz dobrze to Warszawie jest kilku speców dość renomowanych np: Mr Morots, Masters Tuning. Jak chcesz, żeby autko służyło to trzeba celować w doświadczone osoby...

Awatar użytkownika
Bosman35
Nowy Klubowicz
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Bosman35 » 17 paź 2011, 13:28

dzięki za odpowiedź, tak właśnie myślałem, niestety szkoda mi wywalać ok 1000do 1400 zł, wiedząc że w Stiluchach jest to w miarę prosta sprawa, mam taką nadzieję, że ktoś ma gotowe mapki, które da się podmienić, bez takich nakładów finansowych.

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3369
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 17 paź 2011, 13:33

Gotowe mapki ma kolega Rommie, wiec jeśli nie boisz się o zdrowie silnika po wgraniu takiej mapki to on Ci raczej bez problemu wyśle. Gotowe mapki znajdziesz też na allegro. Jakby to było takie proste to fachowcy nie brali by za to takich kwot. :)

Awatar użytkownika
Bosman35
Nowy Klubowicz
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Bosman35 » 17 paź 2011, 13:40

może i masz rację, a ty tuningowałeś już swojego?

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3369
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 17 paź 2011, 13:55

Moim opiekował się Mr Motors :) na dniach będę zakładał większy IC i udam się do niego ponownie, zobaczymy czy coś się uda jeszcze w bezpiecznych granicach wykrzesać :D

Awatar użytkownika
Cpk001
Nowy Klubowicz
Posty: 123
Imie: Michał
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 jtd -115hp
Kolor: Niebieski
Lokalizacja: Namysłów

Postautor: Cpk001 » 17 paź 2011, 17:30

To wykorzystam chwile i zadam pytanie tym co już są po czipie..

Jak to jest z tym spalaniem, spada naprawdę (przy normalnej jeździe) czy zwiększa się apetyt nie zależnie od stylu jazdy..

Tymek
Nowy Klubowicz
Posty: 37
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: Tymek » 17 paź 2011, 17:39

Nie jestem pewien czy to Ci pomoże, ale moje Stilo ma po programie 130km (seria 80km). Spalanie waha się na poziomie od 5,3l przy 140km/h na autostradzie do 6,8 w mieście póki co. Podejrzewam, że nie byłoby bata, żeby przy mocy 80km spalił mniej/dużo mniej (nie powiem jak spalał, bo pierwsze co Stilo dostało w moich rękach - to chip).

http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/36231

pzdr
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3369
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 17 paź 2011, 17:55

Cpk001 pisze:Jak to jest z tym spalaniem, spada naprawdę (przy normalnej jeździe) czy zwiększa się apetyt nie zależnie od stylu jazdy.

Jest w podobnych granicach co przed chipem z tym, że zazwyczaj kierowca bardziej ciśnie niż przed chipem :D i spalanie wzrasta :)
Tymek pisze: moje Stilo ma po programie 130km (seria 80km)

Ładnie Ci wycisnęli. Masz jakiś wykres z hamowni?

Tymek
Nowy Klubowicz
Posty: 37
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: Tymek » 17 paź 2011, 18:51

Nie chcę za bardzo offtopować, bo nie ten temat, ale:

http://cinsoft.pl/drukuj.php?id_projektu=89
Obrazek

sibula88
Nowy Klubowicz
Posty: 23
Lokalizacja: jabłonka

Postautor: sibula88 » 18 gru 2011, 09:47

czy ta turbinka podejdzie do 1.9 115hp http://moto.allegro.pl/alfa-147-156-bra ... 67727.html ??????????
dddd

Edition-Man
Nowy Klubowicz
Posty: 149
Imie: Adam
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4
Kolor: niebieski
Lokalizacja: Niemcy

Postautor: Edition-Man » 07 sty 2012, 10:36

Oj Panowie,

teorytycznie jest tak ze po nowym opragramowaniu moment obrotoy wzrasta, czyli ma silnik naogul na wszystkich obrotach wiecej sily.
Czy on potem wiecej spala czy nie, to kwestja tego jak sie potem jezdzi.
Jesli chce sie cala moc wkorzystac to wiadomo ze wiecej spala, ale jesli jezdzi sie tak samo jak wczesniej to powinien mniej spalac, poniewaz ma sie wiekszy moment obrotowy i automatycznie cisnie sie mniej na pedal gazu przy tej samej jezdzie jak wczesniej, czyli to tylko kwestja wlasnej dyscypliny.

Nie wiem jak to w JTD i Mulitjet jest ale mu Stilo Abarth Benzyniak mi na przednej osi naprzyklad zre opony ze szkoda gadac, one sa po jednym roku gotowe do wymiany.
Jak teraz pomysle jaki duzy moment obrotowy ma JTD albo Multijet ktury ma 140 albo 150 KM to ja bym musial hyba co pul roku opony na przednej osi wymieniac.
Czy to u was jest inaczej?

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3369
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 10 sty 2012, 10:57

Kolega mieszka w Niemczech więc byki trzeba mu wybaczyć. Co do samej jego wypowiedzi to chyba ma problem z bardzo ciężką nogą albo kupuje jakieś tandetne opony :P

Awatar użytkownika
adams
Nowy Klubowicz
Posty: 170
Lokalizacja: Tarnobongo

Postautor: adams » 10 sty 2012, 11:14

to ja nie wiem jak nasz kolega z nimiec jeździ że w takim tempie dojeżdża opony...
1.Auto bez gleby jest jak niby fajna dziewczyna ale bez cycków
2.Fajna felga bez niskiego profilu i naciągu jest jak niby fajna dziewczyna ale w kaloszach zamiast na szpilkach
3.Fajne auto z dieslem lub gazem jest jak niby fajna dziewczyna ale lesbijka

Edition-Man
Nowy Klubowicz
Posty: 149
Imie: Adam
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4
Kolor: niebieski
Lokalizacja: Niemcy

Postautor: Edition-Man » 10 sty 2012, 19:14

Hej :-)

Najpierw dziekuje za zrozumienie ze niestety pisze zle po Polsku.

No nie wiem dlaczego ale jest w mojim Abarcie niestety tak ze mi letnie opony zre jak nie wiem, no powoli nie jzdze ale nie jezdze tez tylko na pelnym gazie.
Myslalem ze JTD 140 konny jeszcze bardziej opony zjada bo ma wiekszy moment obrotowy.

Awatar użytkownika
Qba
Starszy Klubowicz
***
Posty: 1444
Imie: Marcin
Auto: STILO 3D
Silnik: JTD 115KM - 145KM
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 852#p45852
Lokalizacja: Wieluń, Konopnica

Postautor: Qba » 10 sty 2012, 21:09

A zdziera ci je równomiernie czy jak?? bo może masz złe ciśnienie, albo coś nie tak ze zbieżnością / kątami??

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3369
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 10 sty 2012, 21:36

No dokładnie, coś musi być nie tak bo to trzeba by cały czas palić gumę na starcie :D

Awatar użytkownika
FumFelos
Starszy Klubowicz
Posty: 1788
Imie: Tomek
Auto: Audi A6
Silnik: benzynowy
Lokalizacja: Bieruń

Postautor: FumFelos » 11 sty 2012, 08:03

Jesli chodzi o szybkie zużywanie opon, to obstawialbym specyficzny styl jazdy i opony o miękkiej mieszance (przyczepce, ale kosztem trwałości) ;)

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3369
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 11 sty 2012, 08:45

FumFelos, wszystko rozumiem, ale po roku (domyślam się że chodzi o 1 sezon) i opony łyse :| ?

Pała
Zasłużony Klubowicz
Posty: 3975
Imie: Kuba
Auto: Leon 1P FR
Silnik: 2.0 TDI
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=19
Lokalizacja: obecnie warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Pała » 11 sty 2012, 09:10

Edition-Man pisze:o nie wiem dlaczego ale jest w mojim Abarcie niestety tak ze mi letnie opony zre jak nie wiem,

zbieznosc, geometria sprawdzana ?
JTD Club | No EGR Club | Wirus CLub :D | No Kata Club

Edition-Man
Nowy Klubowicz
Posty: 149
Imie: Adam
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4
Kolor: niebieski
Lokalizacja: Niemcy

Postautor: Edition-Man » 12 sty 2012, 18:19

zbieznosc i geometria zostala w tamtym roku sprawdzona i na nowo nastawiona.

No jezdze na 215/45 R17 Oponach, to ze one maja mieksza gume to wiadomo.
Opone bieze mi ruwnomiernie takze geomatria i zbieznosc sa ok.

Opony po jednym sezonie nie sa calkiem lyse az tak zle nie jest ale so juz w tedy blisko granicy.
W tyle znowu po jednym sezonie sa prawie jak nowe.
jezdze na przodie na 2.7 bar a w tyle na 2.5 bar na tych oponach.

Awatar użytkownika
Popek
Nowy Klubowicz
Posty: 106
Status: Niesłowny
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: zoltek
Lokalizacja: Jaworzno

Postautor: Popek » 13 sty 2012, 02:51

po prost daje w palnik i jest ok.

Awatar użytkownika
mateusz.maj
Nowy Klubowicz
Posty: 2

Re: wyzsza moc

Postautor: mateusz.maj » 06 lis 2019, 16:30

Siemanko. Macie mapę do Stilo 1.9 JTD 140 km?

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2832
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: wyzsza moc

Postautor: ryan_cooper5 » 07 lis 2019, 09:37

Jedź do kogoś kto Ci zmodyfikuje Twoja mapę i zrobi ją pod Twój silnik bo nie wgrywa się gotowców. Każdy silnik jest inny.



Wróć do „Tuning mechaniczny”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość